Ouderen ervaren wereldwijd meeste discriminatie op arbeidsmarkt

Denise Brijan 17 januari 2022 2 min
Categorieën: Grensoverschrijdend gedrag, Arbeidsmarkt

Er is de laatste jaren veel aandacht voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Vaak gaat het dan over de etnische achtergrond of gender van de werknemer. En wat blijkt: discriminatie op grond van achtergrond neemt significant af. Maar leeftijdsdiscriminatie lijkt niet af te nemen. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van arbeidsmarktdiscriminatie, vooral in Europa.

Hoe vaak komt leeftijdsdiscriminatie voor?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar arbeidsmarktdiscriminatie. Uit een recent, wereldwijd onderzoek blijkt dat het er niet goed voor staat voor oudere sollicitanten in Europa. Gemiddeld krijgen zij namelijk 50 procent minder positieve reacties op een sollicitatie dan jongere sollicitanten. Uit een ander onderzoek in de publieke sector blijkt dat een sollicitant van 60 jaar, een 41 procent lagere kans heeft om aangenomen te worden dan iemand van 35 jaar. Ook vergelijkbare cv’s in online databanken van fictieve kandidaten tussen de 45 en 50 jaar worden veel minder vaak bekeken dan die van mannen van rond de 35 jaar. Oudere sollicitanten lijken dus last te hebben van vooroordelen.

Lees ook: Meeste arbeidsmarktdiscriminatie bij werving en selectie

Voordoordelen

Discriminatie gebeurt in veel gevallen door vooroordelen. Vooroordelen over oudere werknemers zijn bijvoorbeeld dat ze minder flexibel zouden zijn, niet met nieuwe technologie overweg kunnen en niets meer kunnen of willen leren. Maar zoals voor ieder vooroordeel geldt, weet je pas of dit waar is als je de kandidaat leert kennen. Een slimme kandidaat die deze voordelen kent kan ze weerleggen, maar leeftijdsdiscriminatie is daarom – net als alle andere vormen van discriminatie – volgens de Grondwet verboden.

Oudere man checkt telefoon achter z'n laptop

Wat is leeftijdsdiscriminatie?

We spreken van leeftijdsdiscriminatie wanneer er direct of indirect onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van leeftijd, op een moment dat dit er niet toe doet. Leeftijdsdiscriminatie is een bijzondere vorm van discriminatie, omdat in onze samenleving leeftijdsgrenzen soms wél wenselijk worden geacht. Bijvoorbeeld voor het drinken van alcohol of autorijden. De Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL) geldt daarom alleen voor een aantal specifieke terreinen, zoals arbeid. Bijvoorbeeld als in een vacature wordt gevraagd om iemand tussen de 20 en 25 jaar of een ‘pas afgestudeerde’.

Zijn de vooroordelen waar?

Je mag dus wettelijk geen onderscheid maken op basis van leeftijd als dit niet gegrond is. Maar zijn de bestaande vooroordelen over oudere werknemers überhaupt wel waar? Uit onderzoek weten we dat oudere werknemers over het algemeen even goed presteren als jongere werknemers. Ze zijn juist loyaler, meer bevlogen en betrokken en ze zijn meer bereid om een stapje extra te zetten voor collega’s of de organisatie. Ook zijn oudere werknemers emotioneel stabieler en hebben zij minder vaak last van burn-outklachten.

Al met al lijkt discriminatie af te nemen, vooral in Europa. Een goed teken. En ouderen blijken er bovendien ook zélf veel aan te kunnen doen om hun kansen te verbeteren. Een kandidaat van 50+ kan anticiperen op heersende vooroordelen, bijvoorbeeld door deze al te weerleggen in de motivatiebrief. Toch blijft het, met het oog op de toenemende vergrijzing in Nederland, belangrijk om oog te hebben voor leeftijdsdiscriminatie.

>