Ontdek de 4 belangrijkste trends voor de leer- en ontwikkelcultuur in 2030

Mandy Bakker 11 mei 2022 4 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Onlangs gaf leerplatform Studytube een interessant webinar over de impact van leren en ontwikkelen in de toekomst. Waar staan we in 2030? Hoe is het gesteld met de leer- en ontwikkelcultuur binnen Nederlandse bedrijven? Welke veranderingen op de arbeidsmarkt kun je de komende tijd verwachten? Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Aan het woord

Host Kiki Becking besprak samen met professor dr. Nick van Dam en Ester Koot de nieuwe ontwikkelingen rondom de arbeidsmarkt voor de komende tijd.  Nick van Dam is een internationaal erkend visionair leider, onderzoeker, spreker en best-selling auteur. Ester Koot is een allround onderzoeker en een HRM Research consultant bij Motivaction. Samen hebben ze een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de leer- en ontwikkelcultuur binnen Nederlandse bedrijven in 2030.

Statistieken: leren en ontwikkelen

Stelling: “Als we niet gaan investeren in leren en ontwikkelen, dan lukt het ons niet om het benodigde talent aan te trekken en te behouden.”

Uit onderzoek van de Studytube Learning en Development monitor 2022 blijkt dat 68% van de HR-professionals het eens is met de stelling. Vorig jaar was dit nog 62%. Dus steeds meer HR-professionals zien het belang van ontwikkeling op de werkvloer.

Jaarlijks wordt dit onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau Sparky. Het doel is om inzicht te krijgen in wat er speelt en waar juist aandacht aan besteedt moet worden. ‘’Bijna 1.800 mensen zijn hiervoor ondervraagd, waarvan een kleine 600 HR-medewerkers. 400 leidinggevenden en 800 medewerkers die geen leidinggevende functie hebben’’, vertelt Ester Koot.

Vooruitblik naar 2030

Nick van Dam aan het woord: ‘’Ja, ik denk dat als we allemaal even achteruit gaan zitten en denken aan onze organisaties, wat er allemaal gebeurt, dan is dit de perfecte storm. Zelf zit ik zo’n 30 jaar in het vakgebied en de business case is nog nooit zo sterk geweest als vandaag de dag. Er zijn veel trends op het gebied van L&D (learning en development). De belangrijkste trends zetten we voor jou als arbeidsmarktprofessional op een rij!

1. Digitalisering

Op de eerste plek staat digitalisering, want tijdens de pandemie van de afgelopen tijd is er veel veranderd. ”We werken meer met digitale tools en mensen zijn in staat om deze skills eigen te maken”, vertelt Nick van Dam. Daarnaast moeten we leren hoe we het beste werken in een virtuele omgeving.’’

Uit de statistieken van de L&D monitor blijkt dat 56% van de HR-doelgroep vindt dat de digitale vaardigheden onder de medewerkers voldoende zijn. Daartegenover staan de werkgevers en leidinggevenden. Werkgevers en leidinggevenden zijn positiever: 80% van hen zegt dat medewerkers de digitale vaardigheden voldoende beheersen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers ook op afstand gemotiveerd blijven?

Lees ook: Hoe houd je medewerkers op afstand gemotiveerd? 4 tips!

2. Generatie Z

Generatie Z wordt als volgende nieuwe ontwikkeling genoemd. In veel organisaties heb je straks vijf verschillende generaties, die allemaal gaan samenwerken. Generatie Z is de volgende generatie die de arbeidsmarkt opkomt. De komende tien jaar zien we gigantische ontwikkelingen die impact hebben op de arbeidsmarkt. Generatie Z kijkt vooral naar de employer brand. Van welke organisatie kan ik iets leren? Bieden organisaties ook voldoende doorgroeimogelijkheden?

 

3. Krapte op de arbeidsmarkt

In de huidige arbeidsmarkt heerst er krapte. In heel veel sectoren zijn er personeelstekorten. De verwachting voor de komende jaren is dat het aantal mensen dat deelneemt aan het arbeidsproces afneemt. Daarbij is er ook rekening gehouden met arbeidsmigratie.

4. Vitaliteit

Daarnaast wordt vitaliteit met daaronder werkgeluk en zingeving als belangrijke ontwikkeling genoemd. Ester Koot: ”Vitaliteit is al langere tijd een belangrijk onderwerp voor werkgeluk. In de L&D monitor zien we ook dat vitaliteit hoog op de agenda staat bij werkgevers.” Uit studies blijkt dat mensen die zich blijven ontwikkelen, gelukkiger zijn dan mensen die niet in zichzelf investeren.

Leercultuur binnen Nederlandse bedrijven

Om meer inzicht te krijgen in de leer- en ontwikkelcultuur heeft Nick van Dam een framework opgezet over L&D. ‘Waarom moeten organisaties investeren in leren en ontwikkelen?’. Uit onderzoek blijkt dat iedereen zich de komende tien jaar moet ontwikkelen om inzetbaar te blijven. Zo weten we uit het onderzoek bijvoorbeeld dat leiders succesvoller zijn als ze goed zijn opgeleid.

Voordelen van een leercultuur

Waarom is een leercultuur relevant? Wat zijn de voordelen? De belangrijke voordelen van L & D binnen de organisatie zetten we voor jou op een rij!

1. Jong talent aantrekken met ontwikkelmogelijkheden. Generatie Z vindt dit zeer belangrijk.
2. Medewerkers motiveren en betrokken houden.
3. Leiderschap is ook een belangrijk thema geworden.
4. Persoonlijke capaciteiten ontwikkelen.
5. Opbouwen van een werkgeversmerk.

 

Wist je dat …?

  • Slechts 35 % van de medewerkers in Nederlandse bedrijven zelf mag bepalen wat, wanneer en hoe ze willen leren.
  • 63 % van de Nederlandse bedrijven laat het potentieel van een leercultuur onbenut. Meer dan de helft van de HR-professionals geeft ook aan dat L&D nog geen (top)prioriteit heeft binnen de organisatie. Belangrijke oorzaken: er wordt geen tijd voor vrij gemaakt. Of medewerkers zijn niet goed op de hoogte van de ontwikkelmogelijkheden.

Hoe zit het met de ontwikkelmogelijkheden binnen jouw organisatie? Ben jij voorbereid op de toekomst?

Bron: Studytube

>