Omzet detacheerders stijgt met 11%

16 mei 2023 2 min
Categorie: Detachering

De omzet van de leden van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties, is in het eerste kwartaal van 2023 wederom gestegen. Ditmaal met 11% per werkdag in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is voor het achtste achtereenvolgende kwartaal dat de sector in de lift zit.

Het aantal gedetacheerden in dienst is vergeleken met een jaar geleden gestegen met 9%, waarvan maar liefst 60% nu een vast contract heeft bij de detacheerder. Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van  branchevereniging VvDN.

Toegevoegde waarde detachering

Fred Boevé, bestuurslid VvDN: “Detachering raakt goed ingeburgerd en laat zien dat ze een stevig fundament vormt onder de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die historisch krap is en met een zeer laag werkloosheidscijfer. Wij weten daarin ons goed staande te houden en varen onze eigen koers. Dat zegt alles over de toegevoegde waarde van onze werkzaamheden. Detacheringswerk wordt gekenmerkt als specialistisch en hoogwaardig.”

Leegloop stijgt

Over de afgelopen periode is het aantal vaste contracten verder gestegen tot boven de 60%. Deze medewerkers hebben wel de flexibiliteit van uitdagende en wisselende opdrachten. Maar de zekerheid van een vast dienstverband. Hierdoor is de leegloop wel gestegen. Boeve: “Onze leegloop (periode zonder opdracht) is fors gestegen naar 5,4%. Dit was een jaar geleden nog 3,8%. Dit komt deels omdat we op voorhand al mensen aan ons binden en één of twee maanden langere onboarding op de koop toenemen. Maar we zien ook dat vraag verschuift en dat sinds kort kandidaten kieskeurig aan het worden zijn. Ze slaan een opdracht af omdat deze niet bevalt. Bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers steeds meer aanwezigheid verplichten en wat meer af willen van het hybride werken.”

Engineering, finance en ICT

De vakgebieden engineering, finance en ICT zijn toch wel de motor onder de detacheringswereld. Ten opzichte van een jaar geleden maken deze beroepsgroepen nu al 69% uit van de omzet. In dit kwartaal zijn deze drie beroepsgroepen ook met meer dan 10% gegroeid. Het succes en de acceptatie van detachering is hier gelegen in het feit dat in deze beroepen meer projectmatigwordt gewerkt.

Kerncijfers detachering eerste kwartaal 2023:

  • Omzet per werkbare dag wederom gegroeid +11% in vergelijk met eerste kwartaal van 2022
  • Omzet per gedetacheerde en per werkdag gestegen.
  • Aantal gedetacheerden met 9% gestegen t.o.v. een jaar eerder.
  • Percentage leegloop toegenomen naar 5,4% in vergelijking met vorig kwartaal en t.o.v. het eerste kwartaal van 2022.
  • Het percentage medewerkers met vast dienstverband blijft verder toenemen. In het eerste kwartaal 2023 was dit 60%.
  • Verkooptarief stijgt met 7,95% t.o.v. eerste kwartaal van 2022 en 2,69% t.o.v. vorige kwartaal.
>