Minderheid arbeidsmigranten in Nederland werkt als uitzendkracht

Denise Brijan 16 juni 2021 2 min
Categorie: Arbeidsmigranten

Hoeveel arbeidsmigranten heeft Nederland eigenlijk op dit moment? En hoeveel daarvan werken via uitzendbureaus? De ABU en NBBU lieten het eind 2020 uitzoeken door KBA Nijmegen. En wat blijkt? De meerderheid van de arbeidsmigranten in Nederland werkt niet als uitzendkracht, maar via een direct dienstverband. We lichten de belangrijkste resultaten uit het onderzoek voor je uit.

aantal arbeidsmigranten in nederland

Aantal arbeidsmigranten in Nederland

Nederland telde in 2019 767.571 arbeidsmigranten, exclusief scholieren en studenten. Ten opzichte van het jaar ervoor, is het aantal arbeidsmigranten in Nederland met 8 procent gestegen. Van hen werkten er 374.200 als uitzendkracht en 393.371 hadden een direct dienstverband bij de inlener. Veruit de meesten (300.000) werden bemiddeld door leden van de ABU of NBBU. Het overige deel werkte via niet-aangesloten uitzendbureaus.

Demografie

Wat weten we verder over deze arbeidsmigranten? De meerderheid van de arbeidsmigranten die in Nederland werken is man (64%). Het overgrote deel (59%) is daarnaast van Poolse afkomst. De top 5 nationaliteiten wordt verder aangevuld met Roemeens, Bulgaars, Hongaars en Litouws. Daarnaast zijn arbeidsmigranten vooral jongere medewerkers. Zo is de groep van 25 tot 34 het grootst (37%), met daarna de groep van 24 of jonger (25%) en 35 tot 44 (22%). Slechts 17 procent van de arbeidsmigranten is 45 of ouder.

demografie arbeidsmigranten

Huisvesting

Arbeidsmigranten krijgen vaak via uitzendbureaus huisvesting. Dit aandeel is in 2020 echter wel gedaald ten opzichte van 2018: waar toen nog 83 procent huisvesting kreeg met tussenkomst van het uitzendbureau, is dat tegenwoordig gedaald naar 65 procent. Daarnaast is de helft van de arbeidsmigranten gehuisvest in de gebieden Noord-Limburg, Zuid-Holland Centraal, Midden-Brabant, Noord-Holland Noord, West-Brabant en Helmond-De Peel.

Lees ook: ‘Coronahuisvesting’, boodschappen en duizenden tests: zo zorgen uitzendorganisaties voor hun arbeidsmigranten

huisvesting arbeidsmigranten

Verdeling over sectoren

Nog steeds werken de meeste arbeidsmigranten in de logistieke sector. In de top 3 zijn verder alleen de tuinbouw en voedingsindustrie van plek gewisseld vergeleken met de vorige meting. Zo steeg de tuinbouw een plekje (van 14% naar 19%), maar daalde het aandeel arbeidsmigranten in de voedingsindustrie (van 27% naar 13%).

Lees ook: 5 aanbevelingen van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten

verdeling arbeidsmigranten over sectoren

Wil je alle resultaten zien uit het onderzoek van de ABU en NBBU? Zie hier de hele infographic op de site van de NBBU of de ABU.

Wil jij op de hoogte blijven?

artra verstuurt elke week een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen en kennis over de arbeidsmarkt.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

>