Er wordt veel geschreven over de verschillende generaties, de millennials, de happy holics, de Y en Z-ters. Zijn wij als werkgever wel toegerust om in te spelen op de wensen en eisen die wij wederzijds aan elkaar stellen? En die de maatschappij aan ons stelt? Sneller, beter en innovatiever?
De flexbranche is hongerig naar millennials
De flexbranche staat ieder jaar weer hongerig te wachten op nieuwe millennials die enthousiast de werkarena gaan betreden. Nieuwe frisse medewerkers die de kennis die zij op hebben gedaan in praktijk willen gaan brengen. En die erachter komen, dat het daadwerkelijk in praktijk brengen van het geleerde niet altijd zo gaat als de boekjes je dat willen laten geloven.
Want ja…
De werkvloer is vaak grilliger dan verwacht. Snel productief zijn, het snappen van de politieke werkarena, niet meer wekelijks kunnen doorhalen, want ja half 9 blijft echt wel half 9. Maar ook nee leren zeggen tegen reisjes, feestjes vanwege uiteenlopende redenen en dan achteraf balen dat je er niet kon zijn. Het werkende leven is complex en vraagt veel. Hoe moet ik mijzelf kleden, gedragen, is dit normaal?
Kan een millennial bijdragen aan de samenleving
In 2015 (!) heeft het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) 21e eeuwse vaardigheden gedefinieerd. Met het aanleren van deze vaardigheden (maar ook kennis en houding en inzicht) zijn de millennials in staat om te kunnen functioneren in en bij te dragen aan de kennissamenleving.’ Oef! We zijn nu 4 jaar verder en is het gelukt? Heeft het onderwijs deze stap al echt gezet en wat merken wij er bij artra van?
Eerst maar de 21e eeuwse vaardigheden
Om welke vaardigheden gaat het precies? En wat betekent dit voor je functioneren:
Communiceren: doelgericht boodschappen kunnen overbrengen en begrijpen.
Samenwerken: het samen realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen.
Probleemoplossend vermogen: het vermogen om een probleem te herkennen en daarna tot een plan te komen om het probleem op te lossen.
Creativiteit: het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden.
Kritisch denken: het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen.
Sociale en culturele vaardigheden: het vermogen om effectief te kunnen leren, werken en leven met mensen van verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden.
Ict-basisvaardigheden: de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de werking van computers en netwerken te begrijpen en er ook mee om te kunnen gaan.
Informatievaardigheden: een informatiebehoefte kunnen signaleren en analyseren, en op basis hiervan relevante informatie zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken.
Mediawijsheid: de kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met media.
Zijn we 21e eeuws vaardig?
Nieuwe medewerkers hebben in de afgelopen jaren prima leren denken en kunnen uitstekend informatie verwerven. Ook maken wij ons weinig zorgen over de ICT basisvaardigheden. Wat we wél merken is dat veel millenials het ingewikkeld vinden om echt persoonlijk te communiceren. Het echt maken van contact, blijkt voor veel millenials een kwestie van blauwe vinkjes op je device te zijn. Elkaar aanspreken, het geven van feedback en simpel de telefoon grijpen om elkaar te bellen is vaak best pittig. 40% van de talenten blijkt bel-angst te hebben. Wij hebben dus een prachtige klus te klaren!
Kom maar op!
Ja inderdaad! Kom maar op met die leuke nieuwe frisse medewerkers. Want leergierig zijn ze zeker. En kritisch ook! Graag leren wij hun net dat stapje extra te zetten in hun carrière en daarmee ook deze vaardigheid onder de knie te krijgen. En dat gaat niet ineens en is ook niet na 1 keer oefenen klaar. Zoals Covey ons destijds al leerde: houd de zaag scherp. En wij jou!
Ellen van Hierden, directeur van artra en de Academy for Recruitment en initiatiefnemer van keesz. Ellen houdt van werk en met name van flexwerk. Zij is nieuwsgierig naar ontwikkelingen binnen de flexbranche en bericht hier graag over!
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier voor 5% korting.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen.