Investeringen in wellbeing, training en ontwikkeling leveren geld op

Marco Hendrikse 8 november 2022 2 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, Verzuim

Op dit blog hebben we het al veel vaker geroepen: investeren in training en ontwikkelingsmogelijkheden levert geld op. Een nieuw onderzoek van PwC vormt daarop geen uitzondering. Door te investeren in training en ontwikkelingsmogelijkheden worden verzuim en verloop teruggedrongen en gaat de productiviteit omhoog.

In het PwC-onderzoek ‘The benefits of investing in people’ komen de onderzoekers tot de conclusie dat door investeringen in employee experience organisaties besparingen kunnen realiseren tot maximaal 12,6 procent van hun omzet.

Top 3 factoren die bijdragen aan employee experience

Om dit te onderzoeken zijn de belangrijkste elementen die de employee experience positief beïnvloeden geïdentificeerd. De top drie van elementen die de meeste invloed hebben:

  1. Wellbeing
  2. Training
  3. Ontwikkelingsmogelijkheden

Werkgerelateerde stress en leiderschap maken de top 5 compleet.

Verbeteringen in verzuim, verloop en productiviteit

De onderzoekers van PwC hebben geanalyseerd in welke mate investeringen in elk afzonderlijk element leiden tot verbeteringen in verzuim, verloop en productiviteit. En bottom line dus leiden tot een besparing van kosten en een hogere omzet. Zij concluderen dat investeringen in wellbeing het meest opleveren: 1,78 procent van de totale omzet. Dat lijkt natuurlijk peanuts, maar bij een omzet van € 10 miljoen, praat je toch over € 178.000. En daar komen de besparingen van de andere elementen dan nog bij. Investeringen in training en ontwikkelingsmogelijkheden leveren ieder ruim 1,5 procent op. Investeer je dus in de top drie dan heb je op een omzet van € 10 miljoen dus al gauw een half miljoen euro ‘verdiend’. Daar staan uiteraard investeringen tegenover. Volgens PwC wordt jaarlijks door organisaties zo’n € 2200 per medewerker uitgegeven aan elementen die bijdragen aan de employee experience. Dat blijkt overigens onvoldoende (of het wordt ingezet op de verkeerde elementen). Slechts 13 procent van de medewerkers is echt tevreden over de employee experience.

Invetseringen in wellbeing, training en ontwikkeling zorgen voor hogere omzet

Bron: The benefits of investing in people, PwC, 2022

Resultaten niet een-op-een doorvertalen

De onderzoekers van PwC waarschuwen wel dat de uitkomsten uit dit onderzoek niet een-op-een door te vertalen zijn naar iedere organisatie. Organisaties zullen zelf eerst goed moeten bekijken hoe medewerkers de verschillende elementen in hun werk ervaren. Onderzoeker Starink: “Alleen op basis daarvan kun je effectieve interventies doen. Investeren in factoren waar een bedrijf achterloopt, zal waarschijnlijk meer rendement opleveren dan investeringen in gebieden waar een bedrijf al goed presteert.”

Hoewel dus de resultaten uit dit onderzoek niet een-op-een zijn door te vertalen naar iedere organisatie, is wel duidelijk dat investeringen in employee experience lonen. Ook uit andere onderzoeken bleek al dat investeringen in training en ontwikkeling meteen geld opleveren. Wie productieve en tevreden medewerkers wil, zal daarin moeten investeren. Maar, en dat is het mooie, je krijgt er keiharde euro’s voor terug!

>