Hoe maak je een indrukwekkende eerste indruk?

8 november 2018 2 min
Categorie: Recruitment

Een eerste indruk is snel gevormd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we hier gemiddeld maar 1 tot 2 seconden voor nodig hebben. Dit eerste gevoel wordt gevormd op basis van intuïtie. Daarna neemt ons brein het over van ons onderbuikgevoel. Op basis van culturele normen en waarden vormen we vooroordelen, stereotypen en verwachtingen. Je kunt een hoop invloed uitoefenen op dit proces door middel van non-verbale communicatie. Denk aan een glimlach, oogcontact en het aannemen van een open houding. Handige trucjes voor op een netwerkborrel! Maar hoe kun je in de online wereld een indrukwekkende eerste indruk maken?

Een eerste online indruk
Heb je enig idee hoe snel je een eerste online indruk maakt? Doe eens een gokje? Zeven seconden! Je hebt dus maar een hele korte tijd om je beste zelf te laten zien, want na zeven seconden is de aandacht van de lezer verdwenen. Het is daarom van groot belang om écht relevante informatie te delen op jouw LinkedIn-profiel, waarmee je jouw eerste online indruk maakt. Psycholoog Solomon Asch ontdekte dat eigenschappen die als eerste worden genoemd langer blijven hangen en van grotere invloed zijn op het beeld dat je van iemand vormt.

Zet je beste (online) beentje voor!
Het onderstaande voorbeeld illustreert hoe belangrijk de volgorde is waarin we kennis maken met persoonlijke eigenschappen. Stel je voor: je treft twee online profielen aan. De ene is van Tim en de ander is van Tom. Tim omschrijft zichzelf als een persoon die koppig en intelligent is. Tom omschrijft zichzelf als een persoon die intelligent en koppig is. De meeste mensen beoordelen Tim negatiever dan Tom. De meeste mensen houden namelijk niet van intelligentie bij een koppig persoon, maar kunnen koppigheid bij een intelligent persoon wél waarderen.

Maak kennis met de (on)mogelijkheden van online branding
Dus: wil jij leren om de zeven seconden optimaal te gebruiken om een indrukwekkende online eerste indruk te maken? artra biedt verschillende trainingen aan die ervoor zorgen dat je met jouw LinkedIn-profiel een eerste online indruk maakt die niet zomaar wordt vergeten. Meer informatie? Kijk eens bij de training Personal Branding met LinkedIn & actief benaderen van kandidaten of de training Online Personal Branding & Sourcen.

>