Hoe je ervoor zorgt dat meer vrouwen solliciteren op jouw vacatures

Marco Hendrikse 15 december 2020 2 min
Categorie: Recruitment

Door het toevoegen van 6 woorden aan haar vacatures zorgde verzekeraar Zurich ervoor dat veel meer vrouwen solliciteerden. Organisaties kunnen dus hun inspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie heel gemakkelijk een boost geven door wat simpele aanpassingen.  

Aanpassingen vacaturetekst

Verzekeraar Zurich heeft het afgelopen jaar in Engeland geëxperimenteerd met haar vacatureteksten, zo valt op haar site te lezen. In de vacature werd genderneutrale taal gebruikt. Maar dat was niet het enige. In de vacatures werden part-time mogelijkheden benadrukt. Zurich meldt dat door het toevoegen van de woorden ‘part-time’, ‘job-share’ en ‘flexible working’ het aantal vrouwelijke sollicitanten met 16 procent toenam. Voor managementrollen nam het aantal vrouwelijke sollicitanten zelfs met bijna 20 procent toe. Dit leidde weer tot een stijging van het aantal aangenomen vrouwen voor senior posities van 33 procent.

Resultaten inclusieve genderneutrale vacaturetekst

Onderzoek carrièreblokkades vrouwen

Zurich wilde graag achterhalen welke factoren de carrières van vrouwen blokkeren. De verzekeraar deed daarom mee aan een grootschalig overheidsonderzoek. De onderzoekers kwamen er al snel achter dat het aantal vrouwelijke sollicitanten voor senior posities achterbleef. Vrouwelijke medewerkers gaven aan dat dit kwam door het ontbreken van part-time mogelijkheden.

Lees ook: Opstellen van een inclusieve, niet-discriminerende vacaturetekst

Meer sollicitanten en verbondenheid

Zurich paste daarop haar vacatureteksten aan. In vier op de vijf vacatures werden part-time mogelijkheden opgenomen. Dit resulteerde dus in veel meer vrouwelijke sollicitanten. Daarnaast constateerden de onderzoekers dat medewerkers die al part-time werkten bij Zurich zich meer verbonden voelen met de verzekeraar.

Benadrukken part-timemogelijkheden

In Nederland is part-time werken natuurlijk al de normaalste zaak van de wereld. Maar in het kader van inclusie en diversiteit, meer vrouwen in managementposities, is het dus verstandig om in vacatures part-timemogelijkheden (extra) te benadrukken.

>