Geheugenpaleis: prikkel je zintuigen om makkelijker te leren

18 maart 2022 2 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Dagelijks krijgen onze hersenen veel prikkels via de zintuigen binnen. Daarvan filtert ons brein veel informatie, soms zonder dat we dit zelf door hebben. Dat noemen we het onbewuste brein en 95% van onze acties doen we op de automatische piloot. Voor de overige 5% handel je bewust en rationeel.

Over de exacte werking van de hersenen is nog relatief weinig bekend. Wel weten we waaruit de hersenen bestaan en wat de functie van de onderdelen is. Hoewel (nog) niet alles bekend is over ons brein, weten we dankzij de neurowetenschap wél een hoop.

Hoe zetten we ons brein in de leermodus?

Dagelijks verbruiken we veel energie, want ons brein stuurt het hele lichaam aan. Hoe zorg je ervoor dat je als cursist toch belangrijke stof onthoudt? Je kunt een aantal zaken doen om het brein in de leermodus te zetten. We zetten drie belangrijke tips voor je op een rij.

1. Speel in op emotie

Zo werkt emotie in storytelling goed om verhalen te voelen en ervaren. Je prikkelt daarmee jouw zintuigen en daar gaat jouw brein van aan.

2. Leren door herhaling

Herhaling werkt om stof te onthouden. Vaak stamp je bij leerwerk veel in je hoofd door woorden en voorbeelden te herhalen. Dat werkt op de korte termijn effectief, maar vaak ben je dit na een toetsing direct weer vergeten. Zo maakt jouw werkgeheugen ruimte voor nieuwe informatie.

3. Bewust leren met visuele content

Als je visuele content (foto’s, video of tabellen) koppelt aan tekst onthouden cursisten en trainingsdeelnemers de informatie beter. Want visuele content roept een emotie op, waardoor je makkelijker aan de stof denkt. Zo werken voorbeelden goed met persona’s die je in gedachten neemt.

Lees ook: 10 tips om het brein in de leerstand te zetten

Dus hoe meer zintuigen je gebruikt tijdens werken of leren, hoe makkelijker je de stof opslaat in je geheugenpaleis. En zo wordt het leren van een opleiding of training een stuk leuker.

Bekijk ook onderstaande video met uitleg over ons geheugenpaleis en hoe dit helpt met leren.

Met dank aan Peter Passenier voor het maken van het filmpje!

>