Eerste volledig online versie van de Basisopleiding Uitzendprofessional afgerond: deze deelnemer deelt zijn ervaring

Denise Brijan 1 oktober 2020 4 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Inmiddels is de Basisopleiding Uitzendprofessional (BOU) al een paar keer helemaal online gegeven. Een van de deelnemers van deze bijzondere versie van de opleiding was Sebastiaan van Velzen, sinds januari 2020 werkzaam als junior intercedent bij Olympia Amstelveen. Hij volgde deze zomer een volledig online versie van de BOU. Hoe heeft hij het ervaren?

Hoe ben je als intercedent bij Olympia terecht gekomen?

“Voor ik bij Olympia aan de slag ging heb ik bij Defensie gewerkt. Ik wilde iets anders, dus heb ik onder andere in de avonduren mijn hbo-diploma HRM gehaald. Ik ben toen als intercedent aan de slag gegaan, omdat ik nog wat twijfels had over wat ik wilde. Ook het leuke en warme gesprek bij  Olympia gaf mij het gevoel dat dit een juiste stap was om verder te kijken buiten Defensie. Ik wilde graag iets gaan doen met mijn HRM-diploma, een andere overweging was dat je als intercedent te maken krijgt met veel verschillende banen en organisaties. Ik zie nu allemaal leuke banen voorbijkomen. Zo kan ik me goed oriënteren. Olympia voelt nu nog goed, dus voorlopig blijf ik wel bij Olympia, om door te groeien als senior intercedent of misschien wel vestigingsmanager. Ik vind veel interessant, dat is een beetje mijn probleem. We zullen het wel zien.”

Na twee maanden bij Olympia moest je opeens vanuit huis werken, hoe was dat?

“Ik moest in het begin wel echt wennen aan het thuiswerken. Ik was nog maar net gestart bij Olympia, dus het was even een gekke tijd. Ik had het door corona wat minder druk dan normaal, dus het leek me een goed moment om eerder met de opleiding te starten dan ik had gepland. Ik had zelf gevraagd aan Olympia of ik de BOU kon doen, want ik wilde me het vak meer eigen maken. Dat leek me wel zo fijn. Bij de eerste mogelijkheid ben ik meteen gestart, dat was in juni.”

Hoe beviel de opleiding?

“De opleiding beviel me prima. Ik had eerst wel zoiets van: ‘Hmm, een webinar, ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.’ Maar ik vond het echt leuk. Het was interactief, afwisselend. Sophie (de trainer red.) bracht het heel leuk. Dus dat was heel fijn. Er was ook genoeg afwisseling tijdens een bijeenkomst. Aan het begin van de les praatten we wat over koetjes en kalfjes totdat iedereen er was. We gingen met een redelijke vaart door de stof heen en we konden vragen stellen wanneer we wilden. Sophie stelde tussendoor ook wat controlevragen. Soms werden we in groepjes bij elkaar gezet om een opdracht te doen, dat ging via de break-out rooms in Zoom. Sophie kwam dan af en toe even checken of het lukte. Ze wisselde ook goed af aan wie ze een vraag stelde. Dat was voor iedereen fijn.”

En wat vond je van het werken met Zoom?

“Ik had zelf nog niet zo veel ervaring met Zoom. Het was denk ik goed dat Sophie er al ervaring mee had, want je merkt dat mensen snel struggelen als ze voor het eerst op een dergelijke manier een vergadering moeten leiden of iets soortgelijks. Dan staat de microfoon weer uit, klopt het beeld niet. Daar hadden we nu gelukkig dus geen problemen mee. Het verliep allemaal heel soepel.”

Wat vond je van de interactie tijdens de bijeenkomsten?

“Er was genoeg interactie! Aan het begin van iedere les wordt over de vorige les een korte oefenvraag gesteld. En ook tijdens of aan het eind van de les zit een spelelement. Dan wordt de stof behandeld met een aantal vraagvormen. Het was de bedoeling dat wij met een rood en een groen voorwerp uit je kamer moest aangeven wat het antwoord volgens jou moest zijn. Dat was wel grappig. En de stof bleef zo ook beter hangen.”

Heb je het idee dat je iets hebt gemist doordat het online was?

“Eigenlijk heb ik geen dingen gemist. Zeker als ik het vergelijk met de opleiding die ik hiervoor heb gedaan, die wel grotendeels klassikaal is geweest. Ik denk dat het een goede combinatie is met de theorie uit de map en de e-learning. Ik vond het ook prettig dat ik niet eerst naar Amsterdam hoefde te reizen, daar de les volgen en dan in de avond weer naar huis moest rijden.”

Merkte je nog andere voordelen van online lessen?

“Een ander voordeel vond ik dat je online minder snel in een lange discussie verzandt. Dat wil in klassikale lessen nog wel eens voorkomen. Ik denk ook dat deze manier van training ervoor zorgt dat iedereen er goed met de aandacht bij blijft. Je raakte niet zo snel afgeleid door van alles. Dat kwam ook omdat we er redelijk snel doorheen gingen. Maar er bleef ook genoeg ruimte om vragen te stellen.”

Lees ook: 6 voordelen van een online training

En ga je nu het SEU-examen doen?

“Zeker! We hebben net de laatste bijeenkomst van de opleiding gehad. Ik heb mijn SEU-examen op 1 oktober. Dus er is nog genoeg tijd om nog even wat dingen door te nemen en af en toe te herhalen. Voordat alles weer is weggezakt! Sommige dingen moet ik gaan stampen of even voor mezelf uittekenen. Ik heb ook de tussentijdse toets gemaakt en dat ging prima. Die heb ik met een mooie voldoende gehaald. Dus ik moet nog een beetje aandacht eraan besteden en dan komt het helemaal goed. Ik heb de mazzel dat ik een HRM-opleiding heb gedaan, dus voor mij zat er enige herhaling in. Bijvoorbeeld met arbeidsrecht. Al is de stof wel een stuk specifieker natuurlijk, omdat het echt gericht is op de uitzendmarkt. Het is dus wel pittig, maar ik vind het prima te doen.”

Veel succes!

“Dankjewel!”

Lees ook: Dan maar in twee keer: het moeilijke SEU-examen

>