Vanaf maart zijn we bij artra gewoon doorgegaan met trainingen geven. Maar in plaats van op locatie, deden we het online. Weliswaar noodgedwongen, maar het bevalt inmiddels zo goed, dat we ermee door blijven gaan. Dat horen we ook terug van deelnemers. Want online trainingen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele klassikale training.
Artra geeft trainingen in heel Nederland. Toch kan het voorkomen dat een deelnemer de opleiding niet kan volgen op de dichtstbijzijnde locatie. Bijvoorbeeld omdat de data niet uitkomen. Het scheelt dan reistijd als de deelnemer de training online kan volgen. Zeker als het gaat om een avondtraining, kan het prettig zijn om helemaal geen reistijd te hebben.
Naast dat de reistijd wegvalt, biedt een online training ook de mogelijkheid om de training waar dan ook te volgen. Als je maar een computer, een internetverbinding en eventueel een headset tot je beschikking hebt. In de eigen huiskamer, op het balkon of zelfs… op de camping. Een van de deelneemsters van de Basisopleiding Uitzendprofessional wilde een specifieke trainingsavond graag bijwonen, omdat ze dat een lastig onderwerp vond. Maar, ze was die dag op vakantie. Dus volgde ze de training vanaf de camping. Compleet met badmintonnende kinderen op de achtergrond.
Veel deelnemers ervaren online trainingen als comfortabel. En geef ze eens ongelijk. Niet in de file hoeven staan, je eigen lekkere koffie drinken en je kan zelfs in een joggingbroek gaan zitten tijdens de training. Ook mensen die ziek zijn, of bijvoorbeeld thuis moeten blijven vanwege coronaklachten, kunnen de training alsnog bijwonen. Daarnaast halen sommige mensen meer uit een online training, dan een klassikale. Zo zijn verlegen en teruggetrokken mensen eerder geneigd om zich te laten horen en actief mee te doen. Dit komt vermoedelijk doordat ze zich veiliger en meer op hun gemak voelen in hun eigen omgeving. En als je actief meedoet, beklijft de theorie beter.
Een online training is bijna net zo interactief als een klassikale. Zo heeft Zoom een handige functie dat Breakout rooms heet. Dat houdt in dat de trainer de deelnemers in groepjes in kan delen. Ze kunnen dan met elkaar in een aparte sessie een opdracht maken of overleggen. Natuurlijk is de groepsdynamiek in een online training wel iets anders dan in de klas. Maar ondanks dat je elkaar niet in persoon ziet, kan een online training juist heel persoonlijk worden. Dat komt omdat veel deelnemers vanuit hun privé-omgeving de training volgen. Dat levert soms ook grappige situaties op, zoals een kind dat even een kusje komt halen voor het slapengaan of een kat die door het beeld wandelt.
Veel mensen waren bang dat online trainingen ten koste zouden gaan van het leerrendement. Niets blijkt minder waar. Honderden wetenschappelijke studies wijzen uit dat online onderwijs even effectief is als klassikale trainingen. E-learnings kunnen zelfs effectiever dan klassikaal onderwijs, maar daar is wel zelfdiscipline voor nodig van de deelnemer. In dat opzicht is het grote voordeel van een live online training dat deelnemers alsnog op een bepaalde tijd klaar moeten zitten om de training te kunnen volgen. Zo hebben ze een stok achter de deur, maar blijft het laagdrempelig.
Lees ook: Voor hoogste leerrendement online en klassikaal combineren
Een ander groot voordeel van online training is dat het scheelt in de kosten. Want je hoeft bijvoorbeeld niet te betalen voor de locatie. En doordat je niet hoeft te reizen, zijn er ook geen reiskosten. Dat geldt natuurlijk ook voor e-learnings. Deze hebben daarnaast nog het voordeel dat je ze zo vaak over kan doen als je wil, zolang je toegang hebt.