Een op de tien vacatures is onvervulbaar

Denise Brijan 4 augustus 2020 3 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Maar liefst een op de tien vacatures is onvervulbaar. Dat zeggen economen van ABN AMRO. Ondanks de coronacrisis en de sterke terugloop in vacatures lukt het niet om voor deze vacatures geschikt personeel te vinden. Met name in de zorg is het moeilijk om vacatures in te vullen.

Groot tekort in de zorgsector

Ook na de lockdown blijft het tekort aan zorgpersoneel hoog. Uit de arbeidsmarktindicator van ABN AMRO blijkt bijvoorbeeld dat een op de vijf vacatures in de zorg onvervulbaar is. Dat geldt nog meer voor specialistische zorgberoepen, als cardiologisch verpleegkundigen en intensive care-verpleegkundigen. De krapte in de zorg is daarmee relatief gezien hoog. Zelfs de mensen in andere sectoren die door de coronacrisis hun baan zijn verloren en gekwalificeerd zijn voor de zorg, zijn niet genoeg om de tekorten in de zorg terug te dringen. Er staan zelfs meer zorggerelateerde vacatures uit dan in februari. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de werkgelegenheid in deze beroepsgroep verder oploopt.

Waarom is het juist zo lastig voor de zorg?

Waarom lukt het maar niet om vacatures in de zorg in te vullen? Dat heeft een aantal redenen. Bij de introductie van de Wet langdurige zorg in 2015 was de verwachting dat minder zorgpersoneel nodig zou zijn. Omdat de zorg deels thuis zou gaan plaatsvinden, werden veel zorgmedewerkers ontslagen. Veel van deze zorgmedewerkers zijn toen in andere beroepen terechtgekomen. Bovendien kunnen de vacatures niet eenvoudig door zij-instromers worden ingevuld, omdat veel zorggerelateerde beroepen vragen om een hoge mate van specialisatie en een BIG-registratie. Een opleiding om een dergelijke specialisatie te verkrijgen duurt minimaal vier jaar.

Tekort blijft

De verwachting is dat het tekort aan personeel in de zorg de komende jaren blijft. Dit is onder andere het gevolg van vergrijzing. Meer ouderen zorgen immers voor een nog hogere zorgvraag. Nu is zo’n twintig procent van de bevolking 65-plus, in 2030 is dit naar verwachting 23 procent en in 2040 zal dit oplopen tot 25,5 procent. De economen van ABN AMRO verwachten dat dit voornamelijk in de grote steden gaat spelen. Zo is van alle zorgvacatures in Rotterdam 56 procent volgens de indicator onvervulbaar, in Amsterdam 41 procent, in Utrecht 40 procent en in Den Haag 29 procent.

Lees ook: Kandidaten werven voor urgente vacatures

Naar deze beroepen is juist veel minder vraag

Naast de zorg zijn er veel andere sectoren en beroepen waar de vraag naar extra personeel ook enorm is gegroeid, of juist is gedaald. De verschillen zijn op sector- en beroepsniveau zelfs nog nooit zo groot geweest. Zo is de vraag naar werknemers in de tuin-, akker- en landbouw en distributie ontzettend gegroeid. Hierdoor is ook de sourcingdruk toegenomen. Dat houdt in dat werknemers meer benaderd worden door werkgevers en recruiters, omdat deze op zoek zijn naar personeel. Daarentegen is er veel minder vraag naar pompbedienden, reisbegeleiders en restaurantmanagers.

Top 20 grootste dalers in vacaturevraag

Rank

Beroepen

Vraagdaling t.o.v. Q2-2019

1

Pompbedienden

-78%

2

Reisbegeleiders en stewards

-73%

3

Interviewers voor enquêtes en marktonderzoek

-71%

4

Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars

-70%

5

Afwerkers van drukwerk en boekbinders

-69%

6

Ongeschoolde arbeiders in de veeteelt

-69%

7

Technici en assistenten op het gebied van de fysiotherapie

-68%

8

Postboden en postsorteerders

-68%

9

Restaurantmanagers

-68%

10

Dekpersoneel op schepen e.d.

-66%

11

Organisatoren van conferenties en evenementen

-63%

12

Hotelreceptionisten

-63%

13

Barpersoneel

-62%

14

Gegevensinvoerders

-61%

15

Ongeschoolde arbeiders in de industrie

-58%

16

Demonstrateurs

-58%

17

Bestuurders van motorrijwielen

-57%

18

Farmaceutisch technici en apothekersassistenten

-56%

19

Financieel en beleggingsadviseurs

-56%

20

Opticiens

-56%

Bron: Jobdigger, bewerkt door Intelligence Group

>