De vergeetcurve aanpakken met ons nieuwe product Toets en Leer

Marco Hendrikse 6 september 2023 3 min
Categorieën: artra nieuws, Opleiding & Ontwikkeling

Aan het einde van de 19de eeuw ontdekte de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus de vergeetcurve. Hij kwam erachter dat als je iets leert je veel daarvan vrijwel direct weer vergeet. Ebbinghaus concludeerde uit zijn experimenten dat als je echt iets nieuws leert, dus zonder voorkennis, en je ook niets extra’s doet om het te onthouden, je 56 procent van het geleerde binnen een uur vergeet! Daarna neemt het tempo van vergeten af. Echter, na een week ben je toch 75 procent vergeten van wat je geleerd hebt.

Effect vergeetcurve verminderen

Dat is nogal wat. Vandaar dat ‘stof’ herhaald moet worden. Verder kun je ook opleidingen en trainingen zodanig vormgeven dat je het effect van de vergeetcurve verminderd. Bijvoorbeeld door aan te sluiten bij praktijksituaties, verbanden te leggen, te oefenen en reflecteren op hetgeen je leert buigt de vergeetcurve minder steil af naar beneden.

Vergeetcurve Ebbinghaus

De kracht van herhaling

Maar hét recept tegen het snel vergeten van wat je leert: herhaling, herhaling, herhaling. Daar moet je al tijdens de training of les mee beginnen. Dat kan letterlijk door het herhalen van de instructie, maar ook door een samenvatting te maken of door een oefening met het zojuist geleerde te doen.

Permanente educatie

Daarna moet je blijven herhalen, maar daar kan dan een langer durende tijd tussen zitten. Dit is precies een van de redenen om met een systeem van permanente educatie te werken. Voor beroepsgroepen als artsen en advocaten is direct duidelijk waarom zij zich moeten blijven scholen. Ze moeten immers van de nieuwste wetgeving en de nieuwste behandeltechnieken op de hoogte zijn. Maar permanente educatie is ook een vorm van herhaling. Je gaat weer eens actief met de stof aan de slag, zodat je je kennis weer opfrist.

Nieuw! Toets en Leer

Omdat wij ons realiseren dat tijd kostbaar is en je gericht wilt leren, hebben wij Toets en Leer ontwikkeld. Eerst ga je kijken wat je wel en niet weet op de vijf voor uitzendprofessionals essentiële thema’s:

  • Werving, selectie en indiensttreding in de uitzendbranche
  • Arbeidsrecht in de uitzendbranche
  • Privacy in de uitzendbranche
  • Specifieke regels voor de uitzendbranche
  • Ziekteverzuim in de uitzendbranche

Scoor je in de toets onvoldoende op een of meerdere van deze thema’s, dan kun je meteen aan de slag met het bijspijkeren van je kennis. We zetten namelijk al deze thema’s klaar in je online leeromgeving. Je kunt, als je dat wilt, natuurlijk ook de thema’s herhalen waar je wel goed op scoort. Maar dat hoeft niet. Die keuze is aan jou. Na het doorlopen van de thema’s waar je niet goed op scoorde kun je de toets nog een keer maken. Zo weet je of je de stof nu wel beheerst.

Het ‘bevechten’ van de vergeetcurve kost zo beperkt tijd. En jij kunt er weer even tegenaan en je belangrijke rol als intermediair op juiste wijze invullen. En het mooie is, deze toets, inclusief e-learning over voor jou essentiële thema’s is verkrijgbaar voor slechts € 143.

Schrijf je hier in voor Toets en Leer

>