De vele mogelijkheden van online communicatietool Zoom

Marco Hendrikse 29 april 2020 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Koning Willem Alexander werd op 27 april uitgebreid gefeliciteerd door zijn familie. Via Zoom! Ook prinses Beatrix zong via Zoom haar zoon toe. Het corona-virus heeft de wijze waarop we met elkaar communiceren drastisch gewijzigd. Eind 2019 maakten 10 miljoen mensen gebruik van Zoom, nu zijn dat er dagelijks 300 miljoen.

Vanwege beveiligings- en privacy-issues ligt Zoom onder vuur van diverse instanties. Er zijn zelfs bedrijven die om die reden het gebruik van Zoom door hun medewerkers verbieden. Zoom zelf zegt deze issues zeer serieus te nemen en heeft aangekondigd de komende weken al haar energie te richten op het oplossen van deze issues. Deze week volgt een update, die in ieder geval veel beveiligingsproblemen oplost.

Na bestudering van diverse communicatieplatforms besloten wij eerder al om Zoom te gebruiken voor onze online trainingen. Daarbij hebben we de nodige aandacht voor privacy en beveiliging. Lees daarover ook dit artikel dat we daar eerder over schreven. Zoom biedt veel mogelijkheden voor interactie en het is dusdanig simpel dat iedereen het kan gebruiken. En dat blijkt. Bijvoorbeeld een groot aantal tv-programma’s zijn overgegaan tot uitzenden via Zoom. En zo zijn er vele leuke voorbeelden van het gebruik van de online communicatietool. We hebben er een aantal op een rij gezet. Ter lering en vermaak.

Voorbeelden gebruik Zoom

Voor televisiemakers is het improviseren. De presentatoren Niels van der Laan en Jeroen Woe van het satirische programma Even tot hier creëren via Zoom een virtuele volle zaal. Ongeveer 100 personen loggen in via Zoom. In NRC zegt producer Evelien Heus: “De vertraging bij Zoom is minimaal, dus de reactie van het publiek is erg snel. Net als bij een gewone uitzending is er een publieksopwarmer die de Zoom-toeschouwers in de stemming probeert te krijgen. In je eentje lach je minder snel dan in een zaal vol mensen.”

Sowieso lijkt Zoom ‘gemaakt’ voor komedie en satire. Talkshowhost James Corden en het satirische programma Saturday Night Life maken gretig gebruik van de tool om hun publiek te bereiken.

In een artikel op Fastcompany worden de vele toepassingen voor artiesten, zoals acteurs en poppenspelers op een rij gezet. Zo speelden zes acteurs online het stuk Psyche Today. En dat de online ervaring ‘levensecht’ is, bewijst deze filmmaker. Rob Savage, regisseur van horrorfilms, jaagt via Zoom zijn vrienden de stuipen op het lijf en heeft het filmpje ervan online gezet.

De online videodienst wordt veelvuldig ingezet voor het op afstand onderhouden van contacten. Diverse bedrijven zetten de tool dan ook in om de vrijdagmiddagborrel na te bootsen. Het koppel Doug en Jami Adams trouwde zelfs via Zoom. Familie en vrienden waren online getuige van deze ceremonie. Ook met zijn allen een film kijken is gezellig.

Eigenlijk is er niets dat niet online kan plaatsvinden. Zelfs een muziekvideo maken via Zoom is geen probleem.

Met de almaar groeiende populariteit van Zoom groeit ook de behoefte om er altijd en overal gebruik van te kunnen maken. Teslarijders hebben daarom al gevraagd om Zoom via het dashboardscherm beschikbaar te maken….

Van huiskamerconcerten en online herdenkingsbijeenkomsten tot online instructies van kappers aan thuiskappers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het vindt nu online plaats. Leve de techniek!

>