artra vernieuwt de Basisopleiding Backofficeprofessional

6 februari 2020 3 min
Categorieën: artra nieuws, Opleiding & Ontwikkeling

Het SEU, het exameninstituut in de flexbranche, heeft na de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, de namen van haar examens gewijzigd. artra volgt deze naamswijzigingen en doopt de Basisopleiding Payrollspecialist om tot Basisopleiding Backofficeprofessional (BOB). Dit is tevens een goed moment om de opleiding ook inhoudelijk op de schop te nemen. De eerstvolgende lichting studenten die met de opleiding begint, krijgt het vernieuwde programma voorgeschoteld. Wat is er veranderd? En waarom?

De belangrijkste veranderingen

De belangrijkste veranderingen van de Basisopleiding Backofficeprofessional op een rij:

  • De opleiding is volledig blended.
  • Minder klassikale bijeenkomsten: van 8 dagdelen naar 6.
  • Er ligt een nog sterker accent op de flexbranche en de uitzend-cao.
  • Er is meer oefenmateriaal beschikbaar.
  • Er is klassikaal meer aandacht voor praktische toepassing en rekenvaardigheid.

Minder klassikaal, meer op eigen tempo

Het nieuwe opleidingsprogramma is opgezet volgens het blended learning-principe. Dit is een manier van leren waarin online leren gecombineerd wordt met offline klassikaal leren. In de blended learning trainingen maken wij gebruik van de ‘flip the classroom-methodiek‘. Dit betekent dat voorafgaand aan iedere klassikale les de lesstof online wordt voorbereid. Het voordeel hiervan is dat er tijdens de klassikale trainingen meer ruimte is voor toelichting op lastige onderwerpen. Omdat er meer leerstof online kan worden aangeboden in de digitale leeromgeving, zijn er minder klassikale bijeenkomsten nodig. Het materiaal van de opleiding wordt nu volledig ondersteund met e-learnings. In de lessen kan zo bijvoorbeeld meer aandacht worden besteed aan toepassing en rekenvaardigheid. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor de backofficeprofessional!

Hoe ziet het programma er nu uit?

Omdat er minder klassikale trainingen zijn, moest het programma ook iets anders worden ingedeeld. In de nieuwe opleiding komen 6 thema’s aan bod. Deze worden tijdens de klassikale bijeenkomsten behandeld. Dit zijn de thema’s van de nieuwe BOB:

  • Thema 1: Regulier arbeidsrecht en de driehoeksverhouding
  • Thema 2: ABU-NBBU cao
  • Thema 3: Voordat de flexwerker aan de slag gaat
  • Thema 4: De opdrachtgever is akkoord
  • Thema 5: De flexkracht gaat aan de slag
  • Thema 6: Administratieve procedures

Een goede koppeling met de praktijk

Tijdens de klassikale bijeenkomsten kan dus meer aandacht worden besteed aan de toepassing van de stof en is er meer ruimte voor interactie. Uitgebreid stilstaan bij arbeidsrecht of algemene salarisadministratie? Je kunt beter bespreken hoe dat in je dagelijkse praktijk uitpakt.

Een van de docenten van de BOB is Henriette Postma: “De klassikale trainingen bieden veel ruimte voor deelnemers om de interactie te zoeken met de trainer en met elkaar. Dat is echt de toegevoegde waarde van de klassikale trainingen. Er wordt ingegaan op de dagelijkse praktijk van de backofficeprofessional. Hierdoor is de theorie niet meer zo abstract, en weet je precies waarom dingen in de praktijk zo gedaan worden. En ook al ben je zelf niet bezig met bijvoorbeeld berekeningen, na deze opleiding snap je wel precies waarom de getallen eruit komen die eruit komen.”

Het is pittig, maar je krijgt er heel veel voor terug

“Deelnemers moeten deze opleiding niet onderschatten. BOB-deelnemers krijgen vrijwel de hele opleiding voor een uitzendprofessional, met aanvulling van alle zaken waar de backofficeprofessional mee te maken krijgt. Dus meer verdieping op contractbeheer, loon- en tariefberekeningen, loonverwerking, loonheffingen en administratieve verplichtingen. Vooral het rekenonderdeel wordt door deelnemers vaak als redelijk pittig ervaren. Daarom is daar in de opleiding extra oefenmateriaal voor ontwikkeld en gaan we er in de klassikale training veel mee aan de slag. “

 “’Ik kan nu veel makkelijker vragen van flexkrachten beantwoorden’. Dat is iets wat ik naderhand vaak van deelnemers hoor.” – BOB-trainer Henriette Postma

Wat maakt deze opleiding uniek?

“De kracht van artra is dat onze opleidingen goed aansluiten op de flexbranche. Wij vertalen alles naar de praktijk van de flexonderneming. artra heeft de opleiding specifiek toegespitst op de flexbranche. De uitzend-cao vormt de basis van de opleiding. De combinatie die wij bieden is daardoor uniek en nergens anders te vinden”, aldus Henriette.

De klassen zijn dan ook heel divers. In leeftijd en werkervaring, maar ook in kennis. De een werkt bijvoorbeeld al langer met salarisadministratie, maar wil de flexbranche beter leren kennen. En de ander is al een tijd bezig in de branche, maar wil meer kennis opdoen.

Basisopleiding Backofficeprofessional

Volg de Basisopleiding Backofficeprofessional en zorg ervoor dat alle backofficewerkzaamheden vlekkeloos verlopen.

Meer informatie

>