Arbeidsmarktnieuws: 20 banen in opkomst voor 2024

Mandy Bakker 19 januari 2024 3 min
Categorie: Arbeidsmarkt

In korte tijd zien we veel ontwikkelingen in de technologie en de invloed daarvan op beroepen. De arbeidsmarkt is constant in beweging en met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) veranderen sommige beroepen. LinkedIn is een platform dat veelvuldig wordt ingezet bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Onderzoekers van dit socialmediaplatform hebben interessante inzichten verkregen rondom kansrijke beroepen voor 2024. Wat valt hen op? In dit artikel delen we actuele arbeidsmarktontwikkelingen en zetten we de top 20 van banen in opkomst op een rij.

Top 20 banen in opkomst

LinkedIn heeft een banenlijst samengesteld van de meest snelgroeiende en opkomende banen voor 2024 in Nederland. Daarbij is in de afgelopen vijf jaar gekeken naar de vraag in harde en zachte vaardigheden en opkomende functies.

Deze lijst geeft je een beeld van waar de kansen liggen. Niet alleen als je op zoek bent naar een baan, maar het is ook een goede afspiegeling van hoe de arbeidsmarkt zich nu ontwikkelt. En hoe je daar als recruiter of bijvoorbeeld specialist talentwerving mee omgaat.

 1. Specialist talentwerving
 2. Data steward
 3. Productanalist
 4. Platform engineer
 5. Data engineer
 6. Duurzaamheidsmanager
 7. Machine Learning engineer
 8. Vertegenwoordiger verkoopontwikkeling
 9. Logistiek manager
 10. Finance business partner
 11. Information security officer 
 12. Beleggingsanalist
 13. Ecoloog 
 14. Customer success manager
 15. Cloud engineer
 16. Energieadviseur
 17. Engineering manager
 18. Beleidsadviseur onderwijs
 19. Robotics engineer
 20. Health Safety Environment officer

Bron: LinkedIn nieuws – Banen in opkomst

 

Vaardigheidsgericht werven

Een belangrijk inzicht is dat werkgevers door de arbeidsmarktkrapte steeds vaker kijken naar vaardigheden in plaats van diploma’s. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over vaardigheidsgericht werven en de voordelen ervan. Ook recruiters kijken veelal naar de soft skills en het verhaal achter een persoon. Want als een kandidaat nog niet alle papieren heeft, maar wel de wil heeft om te leren is dat vaak een goede start. Zeker in een tijd van arbeidsmarktkrapte, waar het vinden van geschikt talent een uitdaging is. Zo weet ook ‘Bureaurecruiter van het jaar’ Stéphanie Berris. In een eerder interview deelde ze inzichten over hoe je met een open blik werft.

Lees het volledige verhaal in dit interview.

Belang van ontwikkeling

Uit gegevens van LinkedIn blijkt verder dat de gevraagde harde en zachte vaardigheden met de tijd sterk veranderen. Zo is 25 procent van de huidige vaardigheden die veelal in vacatures staan al anders vergeleken met negen jaar terug. Nu ziet men met name de vraag in bepaalde zachte vaardigheden stijgen, zoals communicatievaardigheden en flexibiliteit. De verwachting is dat 65 procent van de huidige vaardigheden in vacatures voor 2030 ook gaat veranderen, vanwege andere behoeften in digitale vaardigheden.

Daarom is het ook zo belangrijk om je als arbeidsmarktprofessional te blijven ontwikkelen. Investeren in de ontwikkeling van medewerkers kent vele voordelen. Niet alleen voor de medewerker zelf, maar ook voor de organisatie. Zo zorg je ervoor dat medewerkers meer betrokken en productiever zijn. Maar ook voor het behoud van tevreden medewerkers. Want alles begint met oprechte aandacht voor het individu.

Leestip! Vijf redenen waarom aandacht voor loopbaanontwikkeling belangrijk is

Nieuwe kansen op de arbeidsmarkt

Opvallend nieuws is ook dat veel werkenden overwegen om te veranderen van baan. In 2024 overweegt 69 procent van de werkenden in Nederland om over te stappen van baan. Dit is een behoorlijk hoog percentage en geeft aan dat je als manager of werkgever goed moet inzetten op het behoud van medewerkers.   

Hoe draag jij bij aan meer werkgeluk en minder personeelsverloop? Lees voor het behoud van medewerkers ook: 7 tips voor meer werkgeluk en minder personeelsverloop.

>