7 tips voor een goede onboarding

Denise Brijan 16 januari 2020 3 min
Categorie: On- en offboarding

Je hebt een nieuwe medewerker binnengehaald. Top! Maar nu ben je er nog niet. Want deze nieuweling moet ook zijn weg kunnen vinden én je wil hem niet snel weer kwijtraken! Door nieuwe medewerkers op een goede manier te laten ‘landen’ in de organisatie zijn ze sneller productief, voelen ze zich meer betrokken en vertrekken ze minder snel. Slechts 12% van de werknemers vindt dat zijn organisatie een goede onboarding heeft. Het is dus belangrijk om goed na te denken over het onboardingproces. Daarom geven we jou 7 toepasbare tips voor een goede onboarding!

1. Besteed aandacht aan de eerste werkdag

De eerste werkdag is spannend voor een nieuwe medewerker. Hij of zij maakt kennis met nieuwe collega’s en een nieuwe omgeving. Het is een dag waarin de medewerker een bak aan informatie over zich heen krijgt. Daarom is het belangrijk om zo’n eerste dag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat is nog lang niet altijd het geval. 16.45% van de mensen die een organisatie binnen een jaar verlaten heeft, deed dat al na de eerste werkweek.

2. Stel een inwerkprogramma samen

Om een nieuwe medewerker succesvol in te laten stromen binnen de organisatie, is een zorgvuldig gepland programma van groot belang. Hierin is verwerkt hoe en wanneer de nieuwe medewerker kennismaakt met de waarden, processen en cultuur van de organisatie. Integron heeft onderzocht dat voor maar liefst 40% van de nieuwe medewerkers geen inwerkprogramma is georganiseerd. Terwijl het voor een nieuwe medewerker fijn is om te weten waar hij of zij aan toe is in de eerste weken en wat er van hem of haar verwacht wordt.

3. Begin al vóór de eerste werkdag

De onboarding begint al vóór de eerste werkdag. Deze fase wordt ook wel de pre-boarding fase genoemd. Deze gaat van start bij de werving van de nieuwe medewerker. Hier vormt de medewerker zich al een beeld van de organisatie en er worden verwachtingen geschept door de werkgever. Benader de werknemer nog eens voordat hij bij de organisatie aan de slag gaat, en informeer hem van te voren over onder andere:

  • Hoe de dag eruit gaat zien
  • Wat de dresscode is
  • Wat de gebruiken zijn voor de lunch
  • Hoe laat, waar en bij wie hij/zij zich kan melden

4. Zorg dat de werkplek klaar is

Niets is zo onaangenaam voor een nieuwe werknemer, die enthousiast aan z’n eerste dag wil beginnen, om te zien dat zijn werkplek nog niet klaar is. Uit onderzoek van Integron blijkt dat voor 1 op de 3 medewerkers het geval is. De nieuwe medewerker voelt zich zo niet welkom. En een eerste slechte ervaring is heel lastig te herstellen. Zorg dat alles klaar staat voor je nieuwe aanwinst. Een nieuwkomer wil zich graag zo snel mogelijk nuttig kunnen maken. Daar zijn zaken als een eigen werkplek, een stoel, computer, telefoon en werkaccount voor van belang.

5. Versier de werkplek op de eerste dag

En als je dan toch al bezig bent om de werkplek klaar te maken, versier deze dan ook meteen! Schrijf een leuk kaartje samen met collega’s, hang slingers op en leg wat goodies van de organisatie op het bureau. Wedden dat de nieuwe medewerker zich meteen welkom voelt?

6. Organiseer een buddy voor de nieuwe collega

Niet alleen de praktische zaken moeten geregeld zijn om een nieuwe medewerker zich welkom te laten voelen. Ook de kennismaking met het team is belangrijk. Integron heeft aangetoond dat maar liefst 28% van de nieuwe medewerkers geen idee had bij wie ze moesten zijn voor vragen. Soms is het team niet eens voorbereid op de komst van de nieuwe collega. Daar sta je dan als nieuwkomer… Koppel de nieuwe collega aan een buddy, die hem wegwijs kan maken in de organisatie en een aanspreekpunt is voor vragen.

7. Plan een wekelijks voortgangsgesprek

Peil regelmatig hoe het met je nieuwe medewerkers gaat. Wat vinden ze er tot nu toe van? Hebben ze iets nodig? Kan de organisatie nog iets voor ze doen? Op deze manier laat je ook zien dat je nog steeds aandacht hebt voor de nieuweling. En het is een goede manier om te blijven werken aan je onboardingsproces.

Starten als uitzendprofessional?

Geef jouw nieuwe aanwinsten een goede start met het onboardingsprogramma ‘Starten als uitzendprofessional’.

Meer informatie

>