Zo vraag je in 6 stappen het STAP-budget aan

Mandy Bakker 15 juli 2022 3 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, Subsidie

Om de twee maanden opent een nieuw tijdvak voor het aanvragen van STAP-budget. Da’s mooi, want daarmee kun je één keer per jaar € 1.000 subsidie aanvragen voor een opleiding of training naar keuze.
Voorgaande perioden leert ons dat het STAP-budget er vaak binnen no-time doorheen is. Ondanks dat een tijdvak twee maanden duurt, is het budget vaak binnen een dag al op. Dus is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Hoe vraag je STAP aan? Je ontdekt het in dit artikel.

In zes stappen naar jouw STAP-aanvraag

Uit eerdere aanvraagtijdvakken blijkt dat mensen soms moeite hebben met de STAP-aanvraag. Voor een soepele start leggen we jou in zes stappen uit hoe de aanvraag werkt.

Stap 1. Kies een opleiding of training

Voordat een nieuw aanvraagtijdvak begint, speur je alvast rond voor een opleiding of training bij een erkend opleider. Via het scholingsregister kun je controleren of de scholing in aanmerking komt voor subsidie. Kijk daarnaast goed naar de eerst mogelijke startdatum van jouw gewenste opleiding of training.

Lees ook: STAP-budget: wat is het? En waarom wil je dit gebruiken?

Stap 2. Schrijf je in en ontvang een aanmeldingsbewijs

Kies de opleiding of training die je wilt volgen en ga naar het inschrijfformulier. Vervolgens vink je aan dat je van het STAP-budget gebruik wilt maken. De opleider ontvangt een bericht en gaat voor jou aan de slag. Daarna ontvang je een aanmeldingsbewijs voor de aanvraag.

Stap 3. Zet de datum alvast in je agenda

De eerstvolgende aanvraagperiode begint op 1 november 2022 om 10.00 uur. Zet deze datum en het tijdstip alvast in je agenda, zodat je op tijd klaar zit voor de aanvraag.

Stap 4. Houd je telefoon bij de hand voor DigiD

Ga naar het STAP-portaal van UWV. Op deze pagina zie je hoeveel STAP-budget er nog beschikbaar is. Houd je telefoon bij de hand en log vervolgens in bij DigiD.

Stap 5. Doorloop de stappen uit het UWV-portaal

Persoonsgegevens

Je komt nu uit in het aanvraagproces. In de eerste stap controleer je jouw persoonsgegevens, die vooraf zijn ingevuld. De overige informatie vul je verder aan. Daarna doorloop je de volgende stappen in het portaal.

Scholingsactiviteit

In de tweede stap van het STAP-portaal voeg je de scholingsactiviteit toe. Vul hier kort de zoekopdracht in en klik vervolgens op de zoek-knop. Ook vragen ze om je aanmeldcode, dit staat op jouw aanmeldingsbewijs.

Huidige situatie

Tijdens de volgende stap krijg je nog enkele vragen over de huidige situatie. Daarna ben je bijna klaar! Zodra je alle stappen hebt doorlopen, wordt de aanvraag in behandeling genomen.

Stap 6. Houd de mailbox goed in de gaten

Binnen uiterlijk vier weken ontvang je een bericht van UWV. STAP-budget kan afgewezen worden als er bijvoorbeeld geen budget meer beschikbaar is of de startdatum van je opleiding klopt niet.
Let op: Dit bericht kan in de spambox belanden. Controleer dus goed of je al een bericht hebt ontvangen.

Do’s en don’ts voor de aanvraag van het STAP-budget

Sta je op het punt om STAP-budget aan te vragen? Met deze tips ben jij er helemaal klaar voor!
Tip 1. Houd je aanmeldingsbewijs van de gekozen opleiding of training gereed.
Tip 2. Sluit het venster van de wachtrij niet.
Tip 3. Krijg je een foutmelding? Ververs dan de pagina.
Tip 4. Vul bij de scholing in het kort de naam van de training of opleiding in. Wanneer je de zoekopdracht te lang maakt, dan vindt het systeem de scholingsactiviteit niet.
Tip 5. Controleer of alle stappen zijn ingevuld en verstuur je aanvraag.

Veel succes!

Alles over het STAP-budget vind je op onze speciale STAP-pagina.

>