STAP-budget: wat is het? En waarom wil je dit gebruiken?

13 juli 2022 2 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, Subsidie

Wil je een volgende stap zetten in jouw carrière? Maar stel je dit uit vanwege de kosten, dan is er nu goed nieuws. Vanaf 1 maart 2022 is STAP-subsidie in Nederland beschikbaar voor scholing. Wat is STAP? En hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen we jou alles stapsgewijs uit.

Wat is STAP?

STAP staat voor stimulering van de arbeidsmarktpositie en geeft iedereen een kans om zich op een laagdrempelige manier te ontwikkelen. STAP is een subsidieregeling, waarmee de overheid de ontwikkeling van iedereen die wel of niet werkzaam is op de arbeidsmarkt stimuleert. De enige voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent en nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt.
Op 1 maart 2022 is de eerste inschrijftermijn gestart voor de aanvraag van het STAP-budget. Vervolgens zijn er jaarlijks meerdere inschrijfvakken om één keer per jaar het STAP-budget aan te vragen.

Belang van STAP

De subsidieregeling is bedoeld om iedereen een gelijke kans te bieden op de arbeidsmarkt. Steeds meer opleiders zijn erkend om opleidingen en trainingen voor het STAP-budget aan te bieden. Zo ook de Academy for Recruitment als erkend NRTO-lid.

Wat houdt het STAP-budget precies in?

Jaarlijks wordt er een STAP-subsidie van €1.000 per persoon beschikbaar gesteld. Het jaarlijkse totaalbudget voor scholing is € 218 miljoen. Met het STAP-budget ligt de drempel lager om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Zo kun je binnen de inschrijfvakken een aanvraag doen voor een training of opleiding bij een erkende opleider.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Iedere twee maanden is er een nieuw aanvraagtijdvak met nieuw STAP-budget. De eerstvolgende aanvraagperiode start op 1 september 2022. Kies van tevoren de opleiding of training die je wilt volgen en ga naar het inschrijfformulier. Daar kun je aanvinken dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Vervolgens ontvang je per mail direct een aanmeldingsbewijs. Daarmee kun je de aanvraag van het STAP-budget doen via het STAP-portaal van UWV.

 

Zes tips in een notendop

  1. Zoek van tevoren een geschikte opleiding, training of cursus, zodat je op tijd een aanmeldingsbewijs van de opleider ontvangt.
  2. Kijk goed naar de eerst mogelijke en uiterste startdatum binnen het tijdvak.
  3. Het STAP-budget bedraagt € 1.000 per persoon en dit is inclusief btw. Kies je voor een opleiding tot en met € 1.000 (inclusief btw), dan is de opleiding gratis.
  4. Zet alvast het begin van de aanvraagtijdvakken in je agenda.
  5. Houd het UWV-portaal en je telefoon bij de hand voor DigiD.
  6. Klik als je de aanvraag start in het UWV-portaal de wachtrij niet weg, want dan start de wachttijd opnieuw.

 

Let op! Voorgaande aanvraagperioden leert ons dat het budget per tijdvak snel opgaat. Zorg er dus voor dat je op tijd met jouw aanmeldingsbewijs klaar zit.

>