Het juist toepassen van de inlenersbeloning is geen gesneden koek. Zie jij de bomen nog door het Inlenersbos vol regels en cao’s?
Ja, het is een kwestie van opletten. In de wirwar van regels, overeenkomsten en cao’s waar je als gemiddelde flexorganisatie mee te maken hebt, is het niet meer dan logisch dat je jezelf als uitzendondernemer, consultant of intercedent dagelijks achter de oren krabt. Wat moet je weten, regelen en belangrijker: hoe leg je ook nog eens alles begrijpelijk vast? De inlenersbeloning is voor velen (nog steeds) een hoofdpijndossier.
De inlenersbeloning is de geldende beloning van medewerkers in dienst van de opdrachtgever, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie als de uitzendkracht. De toepassing van de inlenersbeloning is gebaseerd op informatie verstrekt door de opdrachtgever over: functiegroep en de bijbehorende hoogte van het loon, toepassing van arbeidsduurverkorting, hoogte van de periodiek, hoogte en het tijdstip van initiële loonsverhoging, kostenvergoedingen en toeslagen.
Nah, Nederland telt circa 1100 cao’s, daarvan worden er circa 250 afgesloten voor een bedrijfstak of sector, de resterende 850 cao’s gelden voor afzonderlijke ondernemingen of concerns. Iedere dag dat je iemand uitzendt of, zoals het officieel heet, ter beschikking stelt, mag je jouw inlener vragen om de juiste beloning. Of zoek je het zelf liever uit?
In de afgelopen periode hebben onze klanten (de flexorganisaties) aan 3743 afzonderlijke inleners de juiste inlenersbeloning gevraagd. Hierbij hebben we 126 verschillende bedrijfstak cao’s uitgevraagd. Echter, meer dan een derde (!) van de inleningen valt onder een bedrijfseigen beloningsregeling zonder cao en 2,65 procent onder een bedrijfseigen cao. Dan kan je als nijvere ondernemer, intercedent of consultant zoeken wat je wilt, maar dan is gissen echt een kwestie van missen. Daarnaast hebben we ook geconstateerd dat in 6,5 procent van de matches de kandidaat niet indeelbaar is. Met andere woorden: er is geen cao en dus ook geen regeling.
Het op- en uitzoeken van de juiste cao is een puzzel die wij dagelijks met elkaar moeten maken. Al dat uitzoek- en regelwerk kost tijd en energie. Als jij de inlener niet wil belasten, zit je in meer dan een op de drie van de gevallen zelf met de gebakken peren. Immers, alleen de inlener kan je helpen aan de juiste beloning.