Zes slechte manieren om een vacaturetekst te beginnen

Eric Hoogeweg 10 maart 2022 5 min
Categorie: Recruitment

Om te zorgen dat jouw vacature opvalt én gelezen wordt door de juiste mensen, is een vlammend begin van de vacaturetekst cruciaal. Zeker nu er steeds meer openstaande vacatures én minder kandidaten zijn. Toch zijn er nog veel oersaaie vacatures die kandidaten vooral vragen om hen te negeren. Wat moet je vooral niet doen aan het begin van je vacaturetekst?

Kandidaten lezen vacatureteksten selectief

Mensen die openstaan voor een nieuwe baan, lezen vacatureteksten ongeveer net zoals krantenlezers. Ze scannen de koppen en intro’s. Of zoals een websitebezoeker de eerste zinnen van een onbekende site leest, voor hij weg klikt óf doorleest. Een kandidaat leest de functietitel en als die aanspreekt, de eerste zinnen van de vacaturetekst. Dan is het alles of niets: haakt hij af of leest hij toch nog even verder? Hier kun je heel gericht op inspelen, maar opvallend genoeg gebeurt dat bij heel veel vacatureteksten nog niet.

Daar liggen dus kansen om een kandidaat wél aan te spreken en binnen te halen. Maar doe het volgende dan liever NIET meer:

  1. Gebruik een functietitel die niet herkend of gevonden wordt

Om de juiste kandidaten aan te spreken, moeten zij zich direct herkennen in de functietitel. Bedenk daarom goed of de functietitel die intern gebruikt wordt de lading dekt en herkenbaar is voor kandidaten. Het klinkt misschien logisch, maar toch gaat dit nog vaak mis. En dat is zonde, want als de functietitel niet voldoende duidelijk is, dan is de rest van de vacaturetekst ook zinloos. Dubbelcheck of de functietitel begrijpelijk is voor kandidaten en (bij online plaatsing) of zij hier ook op zouden googelen. Noem die ‘Chief Zolder’ dus gewoon Officemanager. Voor online vacatures kan Google Trends of een andere zoekwoordentool waardevol zijn.

  1. Gebruik een lekker saaie of té frivole functietitel

De functietitel moet kloppen en begrijpelijk zijn, maar ook weer niet té saai zijn. Het is waardevol als je vacature opvalt tussen de andere en vergelijkbare functietitels. Maar de creativiteit mag niet ten koste gaan van het bereik. Dat is balanceren. Het is zonde als jouw topkandidaten niet begrijpen dat je met een ‘Chief Growth Officer’ eigenlijk hen zoekt. Of als jouw gedroomde ‘Digital Overlord’ eigenlijk alleen vacatures zoekt met de term ‘webmaster’. Een goede oplossing is om een logische en herkenbare titel een kleine aanvulling te geven. Die kan de doelgroep nieuwsgierig maken en triggeren of meteen extra informeren. Zoals de ‘Flexibele logistiek medewerker’ of een ‘Elektromonteur die graag autorijdt’. Kleine details kunnen hierin een groot verschil maken. Als tekstschrijver help ik bedrijven soms met vacatureteksten die zij lastig kunnen invullen. Een overheidsinstelling vond maar geen ‘Senior Jurist’. Toen ik doorvroeg, bleek het ook nog een behoorlijk sociale functie. Er was veel contact met burgers en ondernemers in alle lagen van de bevolking. De ‘Senior Jurist dol op wisselende contacten’ trok wel de aandacht, werd gedeeld en zorgde binnen twee weken voor voldoende reacties. Als je nog verder wilt gaan met speelse elementen? Gebruik dan bijvoorbeeld een onderkop direct na de functietitel.

  1. Begin met een onnodige openingsparagraaf

Wie kandidaten vroegtijdig wil laten afhaken, geeft eerst informatie die ze nog helemaal niet nodig hebben. Zoals informatie over het arbeidscontract, een vacaturenummer of complicerende functie-eisen. Een goede vacaturetekst begint direct na een treffende functietitel met een paar openingszinnen die de doelgroep wel meteen aanspreken. Dat kan per vacature en doelgroep verschillen. Denk hier goed over na en schrijf vanuit de doelgroep wat interessant is aan de functie en werkomgeving. Bijvoorbeeld door de (maatschappelijke) impact van het werk, wat het oplevert (naast salaris en arbeidsvoorwaarden), de betekenis voor klanten of daag iemand direct uit op een aansprekende manier.

  1. Vertel eerst lekker veel over jezelf

Uit gemakzucht of doordat mensen niet weten waar ze moeten beginnen, starten veel vacatureteksten standaard met een alinea over de eigen organisatie. Daar kun je nog zo trots op zijn, maar dit is toch niet het allereerste waar een kandidaat over wil lezen. Die wil weten wat het werk voor hem of haar betekent en oplevert. Wie een extra krachtige vacaturetekst wil schrijven, moet rekening houden met de dominantie van het reptielenbrein bij mensen. Dit primaire deel van de hersenen moet je vroegtijdig prikkelen met iets opvallends en schrijven vanuit de lezer. Het is logisch om verderop in de tekst meer te vertellen over de organisatie en werkomgeving. Maar kopieer en plak hiervoor niet klakkeloos het standaard bedrijfsprofiel. Kijk ook op welke punten je dit extra kunt afstemmen op de behoeften van kandidaten waar jij op mikt. Een standaard bedrijfsprofiel spreekt hen vaak minder aan en kandidaten komen dit toch wel tegen zodra ze op je website kijken.

  1. Zet iemand meteen aan het werk

Begin ook niet als eerste over de taken die iemand straks moet uitvoeren. Hoe leuk het werk ook kan zijn, dit is toch niet het warme bad waar de kandidaat op hoopt. Direct interesse wekken begint toch op een ander niveau: wat is de impact en betekenis van het werk (zie ook punt 3) en wat levert het een kandidaat op (buiten salaris, ‘enthousiaste collega’s en de arbeidsvoorwaarden)? Het echte functieprofiel komt verderop wel. Maar zorg wel dat dit meer wordt dan alleen een rationele opsomming. Beschrijf het beeldend of verhalend. Vertel niet dat iemand ‘impact’ heeft met de baan, maar vertel HOE. Of beschrijf kort en aansprekend hoe een werkdag eruitziet. Op deze manier schrijven, hoeft zeker niet meteen te zorgen voor langere teksten. Met één zin kun je een beeldend verhaal vertellen. Zo raak je beter de gevoelige snaar van kandidaten. Zeker als je hun behoeften begrijpt en de functie naar hen vertaalt.

  1. Gebruik veel tekst en geen beelden

Vacatures zijn vaak een tekstbombardement. Je kunt het best compact en dus ook beeldend schrijven. Dit kan al beginnen voor de openingszin: met aansprekende vormgeving van de vacature. Als de mogelijkheid er is om beeld te gebruiken om de tekst te ondersteunen (of delen te vervangen) dan is het zeker waardevol om dat te benutten. Eén beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Het doet ook direct een waardevol beroep op de emoties van kandidaten. Zo kun je teksten korter houden en samen met het beeld een completer verhaal vertellen. Waarom de bedrijfsnaam als kopje uitschrijven wanneer daarboven al een logo met deze naam staat? Onze hersenen worden vooral getriggerd door afbeeldingen van mensen. Een beeld van collega’s, klanten of cliënten erbij kan daardoor heel interessant zijn. Misschien wel met een aantrekkelijk citaat van iemand erbij dat je doelgroep aanspreekt.

Wil je dus dat mensen solliciteren op jouw vacatures doe dan bovenstaande 6 dingen vooral niet!

 

>