Word productiever met ChatGPT

Marco Hendrikse 17 april 2023 2 min
Categorie: Recruitment

ChatGPT. Iedere recruiter en sourcer heeft er de mond vol van. Binnen zeer korte tijd hebben ChatGPT en vergelijkbare tools een plek in de gereedschapskist van recruitmentprofessionals verworven. De mogelijkheden lijken dan ook eindeloos. Er zijn al vele berichten verschenen over wat er allemaal mogelijk is met ChatGPT. Van het schrijven van vacatureteksten en Inmails tot het genereren van Boolean-strings, het maken van functiebeschrijvingen, het suggereren van selectievragen en het beoordelen van sollicitanten. Zonder twijfel allemaal zeer waardevolle toepassingen.

Begin klein

Met wat handigheid en hier en daar finetunen kom je dus al een heel eind. Daarnaast zal ChatGPT steeds beter worden, zodat ook de resultaten beter worden. Dit gaat recruiters dus zeker helpen. Maar waar we wellicht nog te weinig oog voor hebben bij het inschakelen van ChatGTP, is de wijze waarop deze Artificieel Intelligente tool kleine taakjes over kan nemen. Taakjes, die bij elkaar opgeteld, heel veel tijd kosten. Tijd die je beter kunt besteden. Bijvoorbeeld aan het uitgebreid kennis maken met een kandidaat of het overtuigen van een hiring manager van de kwaliteiten van een sollicitant.

Lees ook: Wat is ChatGPT?

Een voorbeeld

Die kleine taakjes overnemen, dat is precies waar Wim Dammans, Meest Invloedrijke Recruiter van 2021, op wijst. “Productivity hacks are the small things of ChatGPT we aren’t talking about.” Zo werkt hij het voorbeeld uit (zie de afbeelding hieronder) van een lijst met 50 namen, met tussen iedere naam een witregel. Deze lijst wil je kopiëren en in excel plakken. Maar ja, die witregel hè. De oplossing is volgens Dammans heel eenvoudig: plak de lijst in ChatGPT en vraag de tool om de namen een voor een op te noemen. Of – alternatief – vraag ChatGPT hoe je een witregel moet verwijderen.

Voorbeeld productiviteitshack met ChatGPT

Taken overnemen die veel tijd kosten

Dat gaat je heel veel kostbare tijd schelen. En er zijn heel veel van zulke taakjes die we dagelijks oppakken. Daarnaast kun je de tool natuurlijk inzetten voor het samenvatten van teksten, het schrijven van e-mails (de output nog wel checken en finetunen) of als hulpbron bij een brainstorm. Sommige recruiters gebruiken ChatGPT zelfs om de aantekeningen die ze hebben gemaakt tijdens het selectiegesprek samen te vatten. Heb je met anderstalige kandidaten te maken, en je hebt ChatGPT toch openstaan, dan kun je de tool teksten laten vertalen of een antwoord laten geven in de gewenste taal.

En wil je je productiviteit nog meer verhogen? Dan kun je altijd ChatGPT nog vragen om een planning voor je te maken, zoals deze commenter op discussieplatform Reddit:

ChatGPT maakt planning

Vijf minuten rustig ademen en vervolgens een to do-lijst maken en afwerken. Het schijnt te werken. Productiever dankzij ChatGPT!

>