What’s in a name: Intercedent wordt Uitzendprofessional

Marco Hendrikse 23 juli 2020 2 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, Uitzendbranche

Sinds begin 2020 spreken we bij artra over de uitzendprofessional in plaats van over de intercedent. Waar komt de term intercedent vandaan en waarom hebben wij er voor gekozen om deze te vervangen?

Naamswijzigingen SEU

Het SEU kondigde in november 2019 een naamswijziging van haar examens aan. De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans per 1 januari 2020 en ontwikkelingen in de flexbranche waren daarvoor aanleiding. Uitzendmedewerker werd vervangen door Uitzendprofessional. Deze naamswijziging was voor artra ook aanleiding om hier eens goed naar te kijken. Sinds jaar en dag bood artra de Basisopleiding Intercedent aan. En jarenlang werd de Intercedent van het Jaarverkiezing georganiseerd. Dekte intercedent nog wel de lading? Het oordeel was snel geveld. Uitzendprofessional it is! En daarmee werd de Basisopleiding Intercedent omgedoopt tot Basisopleiding Uitzendprofessional.

Lees ook: Wat is een intercedent?

Historie intercedent

Het woord intercedent heeft een lange historie. Het is een leenwoord uit het Latijn. Het werd in de betekenis van ‘bemiddelaar’ voor het eerst aangetroffen in 1824 (bron: wiktionary). Het was Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, die de functie van intercedent in 1971 in de uitzendbranche introduceerde. Goldschmeding sloeg daarmee de spijker op zijn kop, want bemiddeling, het samenbrengen van klanten en uitzendkrachten, is immers de essentie van de functie van de intercedent. In het boek ‘Het mooiste vak van de wereld, het denken en doen van Frits Goldschmeding’ wordt veelvuldig benadrukt hoe belangrijk de rol van intercedent is voor uitzender Randstad. Voor Goldschmeding, zo valt te lezen in het boek, “draaide alles om de intercedent. Niet het management, niet het hoofdkantoor, maar de meiden aan de basis.” (Uiteraard moet je dat ‘meiden’ in de tijdgeest van de jaren ’70 zien.)

Alternatieve functienamen

Door veel andere uitzendorganisaties werd deze functiebenaming dan ook overgenomen. Echter, in de loop der tijd gaven andere flexondernemingen hun eigen draai aan de functie van intercedent. Zij noemden hun medewerkers bijvoorbeeld consultant, adviseur, consulent of arbeidsbemiddelaar. De essentie van de functie blijft gelijk: het bemiddelen van flexibel personeel.

Intercedent wordt Uitzendprofessional

De uitzendprofessional is dus de (nieuwe) overkoepelende benaming voor al deze functienamen. Vooral de toevoeging ‘professional’ springt in het oog. Het is echter een hele logische toevoeging. De functie van intercedent heeft zich immers echt tot vak ontwikkeld. Je moet nogal wat kunnen als uitzendprofessional. Het is ook een hele verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de productie of dienstverlening bij je klanten gewaarborgd is. Dat het primaire proces bij je klanten niet in de soep loopt. Dat vraagt echt om professionals, die klantkennis hebben, weten hoe ze uitzendkrachten moeten werven, ziekteverzuimgesprekken kunnen voeren, kennis hebben van wet- en regelgeving. Etcetera.

Werk je dus in de uitzendbranche, onder welke ‘noemer’ dan ook, je bent een echte professional. Daar mag je trots op zijn!

>