Werksfeer belangrijker dan salaris bij baankeuze

Marco Hendrikse 21 september 2023 2 min
Categorie: Recruitment

Twee derde van de Nederlanders (64%) vindt werksfeer het meest belangrijk bij het kiezen van een baan. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 personen van Alight Solutions naar werknemersbehoeften. Werksfeer werd vaker gekozen dan salaris (58%), reistijd (38%) en het aantal werkuren (30%).

De 11 belangrijkste factoren bij het kiezen van een baan, gerangschikt van meest naar minst belangrijk.

 1. Werksfeer – 64%
 2. Salaris – 58%
 3. Reistijd – 38%
 4. Aantal werkuren – 30%
 5. Ontwikkelingsmogelijkheden – 23%
 6. Hybride werkmogelijkheden – 13%
 7. Maatschappelijke verantwoordelijkheid – 11%
 8. Diversiteit op de werkvloer – 10%
 9. Vakantiedagen – 8%
 10. Groene arbeidsvoorwaarden – 5%
 11. Extra’s (zoals een fietsplan of mindfulness-app) – 3%

Werksfeer en salaris springen er dus echt uit, op grote afstand gevolgd door reistijd en aantal werkuren.

Groene arbeidsvoorwaarden minder vaak genoemd

Groene arbeidsvoorwaarden – zoals een elektrische leaseauto of fietsplan – worden nog nauwelijks genoemd. Dit kan overigens ook goed komen door de onderzoeksopzet. Respondenten werd gevraagd om de drie factoren te benoemen die voor hen het belangrijkste zijn. Het noemen van groene arbeidsvoorwaarden ligt dan minder voor de hand.

Vooralsnog ziet tien procent van de werknemers diversiteit op de werkvloer als een belangrijke factor voor haar baankeuze. Slechts vijf procent zegt dit over groene arbeidsvoorwaarden. Volgens Esther Segers, senior business development manager bij Alight Solutions, is het slechts een kwestie van tijd voordat groene arbeidsvoorwaarden populairder worden onder Nederlandse werknemers: “Wij voorspellen dat het niet meer lang duurt voordat vergroening onderdeel wordt van de CAO’s en wetgeving. Ook werkgevers en werknemers zullen verantwoordelijkheid moeten nemen in het behalen van klimaatdoelen.”

Eerlijk duurt het langst

Voor intercedenten en recruiters is het natuurlijk goed om te weten wat de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een baan. Daar kan bij het opstellen van de vacaturetekst rekening mee worden gehouden. Maar áls je dan zegt dat bij een organisatie een werksfeer heest, dan moet dat natuurlijk wel echt het geval zijn. Dat lijkt logisch, maar gaat toch nog vaak fout, met een hoog verloop als gevolg.

>