Weg met de pingpongtafel! Dit is hoe je talent wél binnen krijgt

Denise Brijan 3 augustus 2021 2 min
Categorie: Employer branding

Jarenlang werden leuke extraatjes op kantoor in de strijd gegooid om talent over te halen daar te komen werken. Van pingpongtafels en PlayStations, tot sportzalen en masseurs. Maar nu blijkt dat talent hier helemaal niet op zit te wachten. Schaars talent, want de arbeidsmarkt wordt alleen maar krapper. Hoe spreek je het talent dan wél aan?

Google

Vacatureteksten staan er vol mee: extraatjes op de werkvloer, die vooral niet met werk te maken hebben. Met name bij startups en grote techbedrijven zoals Google wordt dit ingezet om aantrekkelijker te lijken voor talent. En natuurlijk is er niets mis met een fijne, informele sfeer creëren op kantoor. Maar heeft het ook effect? Er is niet genoeg data om te bepalen of dergelijke extraatjes daadwerkelijk zorgen dat werknemers langer bij de organisatie blijven. Maar we weten wél dat coole features niet de prioriteit hebben van werkzoekend talent van nu.

Lees ook: Opmerkelijk: Gratis iPhone als je 6 maanden bij McDonald’s blijft werken

Talent zoekt respect

Werknemers onder de 35 jaar hechten veel meer waarde aan iets anders: respect. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van Kansas State University en University of Missouri’s Novak Leadership Institute onder meer dan 1000 fulltime werkenden tussen de 21 en 34 jaar. Zij verwachten van hun leidinggevenden respectvolle communicatie en aandacht voor hun welzijn. Zeker nu in veel organisaties de overstap wordt gemaakt naar hybride werken is goede communicatie al helemaal belangrijker geworden dan de leuke extraatjes op kantoor.

Pandemie-effect

Er is ook al een aantal jaar genoeg kritiek op de ‘hippe’ kantoren: namelijk dat ze ontworpen zouden zijn om medewerkers zo lang mogelijk op kantoor te laten blijven. Ten koste van hun werk-privébalans. En dat is juist wat werknemers meer waarde aan hechten door de pandemie. Werknemers vinden flexibiliteit en autonomie nu belangrijker dan een leuk ingericht kantoor en gratis eten. Benadruk dit dus meer in je vacaturetekst om je doelgroep aan te spreken.

Talent vasthouden

Het zou wel degelijk kunnen dat leuke voordeeltjes zoals een pingpongtafel geschikte kandidaten aantrekt. Maar op den duur prikt een nieuwe werknemer daar doorheen. Als je dat gewilde talent eenmaal binnen hebt, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Want anders kan je de zoektocht weer opnieuw beginnen. En dat kost weer tijd, geld en energie. Om talent vast te houden, is het dus belangrijk dat werknemers het gevoel hebben dat ze gewaardeerd en gerespecteerd worden binnen de organisatie. Dit geeft het werk ook meteen meer betekenis, iets waar vooral jongere werknemers veel waarde aan hechten.

Betekent dit dat de pingpongtafel per direct bij het grofvuil gezet moet worden? Dat niet per se, een kantoor mag zeker leuk en – niet te vergeten – inspirerend zijn. Maar het is wel een goed idee om in vacatureteksten meer nadruk te leggen op autonomie, flexibiliteit, betekenisvol werk en waardering, in plaats van FIFA-toernooien en zitzakken. Zo spreek je de doelgroep aan op wat ze écht belangrijk vinden.

>