Week van de Werkstress 2022: mentaal en fysiek sterk!

Mandy Bakker 17 november 2022 4 min
Categorie: Verzuim

Voor wie de krantenkoppen leest en het internet afstruint, weet dat meldingen van personeelstekorten regelmatig in het nieuws zijn. Van NS-treinen die minder rijden of het OV dat platligt. Personeel op Schiphol dat staakt en winkels die eerder dichtgaan dan de aangegeven openingstijden. In veel sectoren kampt men met een personeelstekort. Ondanks de vele vacatures die openstaan. Daardoor komt er meer werkdruk op de medewerkers te liggen. Wanneer de werkdruk een langere tijd voortduurt, veroorzaakt dit werkstress en kan dat leiden tot burn-outklachten en ziekteverzuim.

Bewustwording

In de Week van de Werkstress 2022 staan meerdere organisaties extra stil bij het onderwerp werkstress. Dit is een initiatief van OVAL, de branchevereniging voor een duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Met als doel om extra aandacht te besteden aan de werkdruk en hoe je dit kunt aanpakken. Wanneer je je als werkgever of manager bewust bent van simpele stappen, dan kun je de werkdruk van medewerkers verminderen.

OVAL-directeur Elwin Wolters spreekt van zorgwekkende cijfers uit het onderzoek. Volgens hem is er meer actie nodig vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek om werkstress en burn-out te voorkomen. “Dit kan door de inzet van preventie financieel aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen, dan zitten werknemers nu, maar ook over tien jaar met een burn-out ziek thuis”, volgens Wolters.

Bron: TNO en CBS – factsheet 2022

Wist je dat …?

• 1,3 miljoen werknemers in Nederland burn-outklachten ervaren
• 37 % van de werknemers geeft een te hoge werkdruk of werkstress als reden voor de klachten
• 36 % van de werknemers ervaart te hoge taakeisen
• De toename is het hoogst in de leeftijdscategorie 25 – 35 jaar
• 4 op de 10 werkgevers vindt werkdruk een belangrijk arbeidsrisico
• 1 op de 10 Nederlanders wil vaker praten over hun welzijn met de omgeving, maar doet dat niet.

Bron: Nationale Nederlanden

 

6 tips om werkstress te verminderen

Als werkgever of manager zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de werkdruk te verlagen en daarmee het ziekteverzuim te verminderen. Dat bespaart een hoop in ziekteverzuim-kosten en zo behoud je tevreden medewerkers. Samen als team kun je met simpele stappen de werkdruk op de werkvloer verminderen.

1. Check eens wat vaker in bij elkaar

Zo weet ook Nationale Nederlanden, die met één simpele vraag naar het welzijn vroeg van haar medewerkers. De vraag ”Hoe gaat het nu (echt) met je?”, kan al veel doen met een luisterend oor.

Bron: Nationale Nederlanden

2. Houd voldoende pauze

Houd voldoende pauzes op een dag. Voor je lichaam is het goed om voldoende rust in te plannen om zo weer met volle energie ervoor te gaan. Plan met jouw collega’s gezamenlijk de pauzes in. Zo voorkom je dat medewerkers zich afgezonderd voelen en is er ruimte voor luchtige gesprekken tussendoor.

3. Wandel een rondje in de pauzes met het team

Wanneer je langer dan 8 uur achter je bureau zit, heeft je lichaam behoefte aan ontspanning. Plan daarom in de pauzes een wandelmoment, ga tafelvoetballen met collega’s of lees een boek om te ontspannen. Juist van die kleine momenten even weg van je bureau, krijg je weer frisse energie om de taken op te pakken. Beweeg dus voldoende en gun je ogen af en toe rust van het (computer)scherm

4. Zorg voor een goede werk- en privébalans

Daar waar je invloed op hebt, vertaalt zich ook naar de werkvloer. Zorg dat je gezond eet, voldoende ontspanningsmomenten inplant, voldoende slaapt en tijd vrijmaakt voor leuke activiteiten. Wanneer je jouw vrije tijd goed indeelt, merk je dat je ook meer energie overhoudt voor andere taken.

5. Maak een haalbare planning

Door overzicht creëer je rust, zeggen ze weleens. Wanneer je weet wat jou de komende week te wachten staat, dan is het makkelijker om prioriteiten te stellen voor jezelf. Zo voorkom je dat je vastloopt en niet weet waar je moet beginnen. Wat wil je als eerste afronden? Waar kun je de tijd voor nemen en wat is verder belangrijk? Het heeft weinig zin om alles maar aan te pakken in beperkte tijd.

Plan ook momenten in voor zelfontwikkeling en durf ‘nee’ te zeggen als iets echt niet uitkomt. Door veelvuldig over te werken, raak je vermoeid en dit werkt averechts op de langere termijn.

6. Vraag om hulp

Je hoeft niet altijd alles maar alleen te doen. Vraag een collega om hulp als je vastloopt en/of spar samen over een opdracht. Je staat versteld hoeveel energie je krijgt na een brainstormsessie.

 

Preventie en omgaan met verzuim

Hoe beperk jij de werkdruk binnen de organisatie? Heb jij als uitzendprofessional veelvuldig te maken met uitzendkrachten en ziekteverzuim? Dan is onze e-learning ‘Preventie en omgaan met verzuim’ interessant voor jou. Daarin leer je de signalen bij medewerkers herkennen die leiden tot verzuim. Hoe het zit met de wet- en regelgeving en hoe je het re-integratietraject aanpakt.

>