Wat is een latent werkzoekende? Uitleg en 3 belangrijke voordelen

Mandy Bakker 17 februari 2023 2 min
Categorie: Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is nog steeds zeer krap met 123 openstaande vacatures tegenover 100 werklozen. En in het vierde kwartaal van 2022 is de werkloosheid zelfs met 13 duizend afgenomen vergeleken met een kwartaal eerder. Dat betekent een nog kleinere vijver om in te vissen. Of toch niet?

Hoe vervul je nog vacatures? Dat doe je door actief op zoek te gaan naar latent werkzoekenden. Of door het opleiden van medewerkers via een leerwerktraject.

Wat is een latent werkzoekende?

In dit artikel leggen we uit wat een latent werkzoekende is.

Definitie

Een latent werkzoekende is niet actief op zoek naar en nieuwe baan, maar staat daar wel voor open als het aanbod beter is. Dat betekent niet dat een latent of passief werkzoekende helemaal nooit rondkijkt naar een andere uitdaging.

Alles hangt daarbij dus af van de juiste benadering en wat je hen te bieden hebt.

Waarom wil je latent werkzoekenden benaderen?

Deze groep van latent werkzoekenden is zeer interessant om te aan te spreken. Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking, tot wel 75%, is latent werkzoekend. Het kost wel meer moeite om deze doelgroep te vinden en verleiden (werven). Maar, daar krijg je een hoop voordelen voor terug.

Drie belangrijke voordelen

  1. Door actief te zoeken naar latent werkzoekenden uit de branche, weet je dat je een potentiële kandidaat treft met kennis uit het vakgebied.
  2. Iemand die al een baan heeft, kijkt kritischer naar jouw organisatie. Zo weet je dat diegene met de overstap extra gemotiveerd is om bij jouw organisatie te werken.
  3. Je bouwt een groter netwerk op door actief op zoek te gaan naar potentiële kandidaten. Ook al is iemand niet direct beschikbaar voor een baan, dan kan dit in de toekomst altijd van pas komen.

Hoe bereik je latent werkzoekenden?

Je weet nu wat een latent werkzoekende is, maar hoe bereik je deze groep? Schakel bijvoorbeeld eigen collega’s in. Kennen zij iemand uit het vakgebied die rustig rondkijkt en openstaat voor een nieuwe uitdaging? Ontdek waar jouw doelgroep zich bevindt en ga op pad naar beurzen of andere evenementen uit een specifieke branche.

Ontdek meer tips om op een laagdrempelige manier latent werkzoekenden te vinden en verleiden. Lees ook: 6 tips voor het bereiken van latent werkzoekenden

>