Wat is cv-selectie? 6 tips waar je vooral op moet letten

Mandy Bakker 25 juli 2022 3 min
Categorieën: Recruitment, Selecteren

Steeds vaker komen organisaties ‘handen’ tekort komen en dus stijgt de vraag naar arbeidsmarktprofessionals. Binnen de organisatie kijk je welke invulling nodig is en welk functieprofiel daarbij past. Vervolgens stel je samen met HR, recruiters of afdelingsmanagers de vereisten vast voor in de vacaturetekst. Daarna wordt de vacature verspreid via diverse wervingskanalen. Denk daarbij aan o.a. vacaturesites, social media en het eigen netwerk. Nu is het wachten op een reactie van een potentiële kandidaat…

Werven en selecteren

Waar je voorheen binnen no time met gemak tientallen reacties kreeg op je vacature, vraagt het werving- en selectieproces nu écht om aandacht. Dit is een belangrijke beginfase binnen het recruitmentproces.
Daarnaast ga je actief op zoek en vind je een aantal potentiële sollicitanten. Vooraf vraag je of de functie hen aanspreekt en of je het cv met eventueel een motivatiebrief mag ontvangen. Inmiddels heb je via werving een aantal reacties gekregen op je vacature en begint het verdere speurwerk naar de juiste match.

Wat is cv-selectie?

Tijdens de cv-selectie bekijk je het curriculum vitae en/of de bijgevoegde motivatie van de potentiële kandidaat. Dit is een belangrijk onderdeel binnen het sollicitatieproces en vraagt om nauwkeurigheid. Daarbij houd je de nodige eisen of kwaliteiten voor de functie in gedachten. Verderop leggen we uit waar je op moet letten tijdens het selectieproces.

Zes tips voor een heldere cv-selectie

Tip 1. Bespreek van tevoren met anderen waar een sollicitant aan moet voldoen.

Tip 2. Houd de vacaturetekst ernaast als voorbeeld.

Tip 3. Kijk daarbij eerst naar de eisen die écht nodig zijn voor de functie. Let op! Selecteren op basis van leeftijd, ras, status of geslacht mag daarbij géén rol spelen. Selecteren en discrimineren op basis van deze gronden is verboden en zelfs strafbaar.

Tip 4. Neem ook eens soft criteria mee in je besluit en kijk naar de kwaliteiten van een sollicitant.

Ben je op zoek naar een monteur en krijg je weinig reacties? Kijk dan ook eens naar de kwaliteiten van een persoon. Sleutelt iemand graag in zijn vrije tijd, maar mist diegene nog de nodige papieren… Ontdek dan waar de mogelijkheden liggen voor scholing. Iemand die in eerste instantie niet geschikt lijkt vanwege een gebrek aan werkervaring of opleidingen kan juist geschikt zijn voor de functie.

Tip 5. Maak een selectie van sollicitanten, waarvan je vindt dat deze geschikt zijn en onderbouw dit met argumenten. Hetzelfde geldt voor sollicitanten die je helaas moet afwijzen. Laat altijd wat van je horen. Hoe? Daar schreven we eerder een artikel over: Een sollicitant afwijzen, hoe doe je dat?

Tip 6. Laat een andere collega meekijken en -denken. Kijk samen met een frisse blik naar de overgebleven sollicitanten en vraag ze op sollicitatiegesprek (selectiegesprek).

Lees ook: Vier stappen voor een objectief selectieproces

Leer hoe je als niet-recruiter vacatures vult

Wil je als niet-recruiter leren hoe je een vacature vervult en de juiste kandidaten selecteert? In de opleiding Werving & Selectie voor niet recruiters leer je alles over het vinden van de juiste kandidaten en hoe je ze selecteert.

>