Veel vacatures voor salesprofessionals

Marco Hendrikse 10 juli 2022 2 min
Categorie: Sales

Een jaar geleden meldde Intermediair dat er een tekort is aan salesprofessionals. En dat dus tijdens de coronacrisis. Nu de economie weer snel aantrekt en alles weer open gaat lijkt het erop dat het probleem nijpender wordt. Goede salesmensen zijn schaars, ook omdat ze (nog) niet altijd de juiste vaardigheden hebben. En nu de vraag stijgt moeten werkgevers creatiever worden om hun salesvacatures in te vullen.

Recordaantallen vacatures

Op de arbeidsmarkt staan momenteel alle seinen op groen. Althans voor werknemers. Er staan recordaantallen vacatures open. De werkloosheid daalt dus ook. Voor werkgevers is het een kwestie van alle zeilen bijzetten. In veel sectoren is er echt een tekort aan medewerkers. Horecazaken moeten zelfs, net nu ze weer open mogen, soms (tijdelijk) de zaak sluiten vanwege personeelstekort. Er rijden minder treinen door een tekort aan verkeersleiders en aannemers kunnen niet aan geschikte vaklui komen, waardoor opdrachten opschuiven. En dan dreigt ook nog eens het opstappen van medewerkers. Volgens onderzoek wil bijna de helft van de medewerkers het komende jaar op zoek naar een andere baan.

Snelstgroeiende salesvacatures

Ook de arbeidsmarkt voor salesprofessionals is hot. Zo telt de top 10 snelstgroeiend aantal vacatures maar liefst drie salesfuncties. Dat blijkt uit een analyse van LinkedIn over vacatures in april/mei 2021. De nadruk ligt overigens op salesfuncties in de retail maar ook de Salesdirecteur mag zich in toenemende belangstelling verheugen. Het aantal vacatures voor salesdirecteuren nam met liefst 60% toe. De assistent winkelmanager (+167%) en de Retail Salesspecialist (+170%) waren nog populairder.

Snelstgroeiende salesvacatures

Meestgevraagde salesprofessionals

Bovenstaand zijn dus functies waar een snel groeiende vraag naar is. Als gekeken wordt naar het absolute aantal vacatures. Dus waar de meeste vraag naar is, dan staan er drie salesfuncties in de top 10. Op plaats 2 staat de verkoper, gevolgd door de assistent winkelmanager. Op positie 8 staat de winkelverkoper.

Veelgevraagde skills in salesvacatures

Op de markt voor salesprofessionals zal gezien deze ontwikkelingen snel meer schaarste ontstaan. Werkgevers zullen creatiever moeten worden bij het werven van salesprofessionals of (huidig) personeel moeten bij- of omscholen. Ook op het gebied van data. Linkedin onderzocht namelijk ook welke skills er worden gevraagd voor de snelstgroeiende (starters)functies. Vooral software- en datagerelateerde skills zijn veelgevraagd.

Voor werkgevers die salesprofessionals zoeken is het dus een kwestie van ‘make or buy’. Idealiter is dat dus een mix.

>