ROC van Twente maakt als eerste gebruik van Opleiding uitzendprofessional Studentenversie

16 oktober 2019 3 min
Categorieën: artra nieuws, Opleiding & Ontwikkeling

In september 2019 hebben het ROC van Twente en artra de studentenversie van de Basisopleiding uitzendprofessional gelanceerd. De derdejaarsstudenten van het ROC van Twente zijn daarmee de eerste studenten die de Opleiding uitzendprofessional Studentenversie volgen voordat zij het werkveld betreden. Docente Marjolein Berfelo leidt deze studenten op tot uitzendprofessional en wij stelden haar een aantal vragen.

Wie ben je en waarin geef je les?

“Mijn naam is Marjolein Berfelo, ik ben 29 jaar en ik kom uit Enschede. Voordat ik docente werd heb ik een tijd in de zakelijke dienstverlening gewerkt. Vanuit de praktijk heb ik besloten om de overstap te maken naar het onderwijs. Ik geef les op ROC van Twente in Almelo, bij verschillende opleidingen in de richting commercie en ondernemen. Wij bieden onder andere de opleiding aan tot uitzendprofessional. Binnen deze opleiding geef ik diverse vakken, waaronder arbeidsrecht en SEU (De SEU is verantwoordelijk voor het opstellen en afnemen van branche-examens voor de uitzendmedewerker). Om studenten goed voor te bereiden op dit SEU-examen maak ik nu dus gebruik van de uitzendprofessional Studentenversie van artra.”

Waarom heb je het docentenvak gekozen en wat maakt het leuk?

“Ik vind juridische vakken erg leuk omdat de lesstof continu wijzigt. Door wetswijzigingen en nieuwe jurisprudentie, word je constant uitgedaagd om op de hoogte te blijven. Ook zijn onze studenten erg nieuwsgierig en leergierig. Dus met name bij de lessen voor het SEU-examen houden ze mij scherp door goede vragen te stellen.”

Wie zijn de studenten die instromen in de Opleiding uitzendprofessional Studentenversie?

“De studenten die op dit moment de uitzendprofessional Studentenversie volgen zijn studenten die de opleiding tot uitzendprofessional volgen. Het gaat om onze derdejaarsstudenten en daarmee dus om eindexamenkandidaten. Zij leggen het SEU-examen af vóórdat zij hun laatste stage gaan lopen en komen hierdoor direct na het examen in aanraking met praktijkvoorbeelden. Ze kunnen hun kennis dus meteen toepassen. Ze kunnen na hun studie vanzelfsprekend bij een uitzendbureau gaan werken. Maar als zij willen doorstuderen kunnen zij ook naar het hbo, aangezien dit een mbo niveau 4 opleiding is.”

Waarom vind je het belangrijk dat de studenten het SEU-examen halen?

“Allereerst is alle kennis die getoetst wordt tijdens het SEU-examen essentieel voor een uitzendprofessional om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het erg jammer dat uitzendbureaus vaak de voorkeur geven aan hbo- in plaats van mbo-studenten, als het gaat om een uitzendprofessionalfunctie. Mbo-studenten hebben juist al één of twee stages gelopen en hebben hierdoor al praktijkervaring als uitzendprofessional opgedaan. Wij weten dat een (mbo) student mét SEU-diploma een heel stuk aantrekkelijker is voor een uitzendbureau/opdrachtgever, dan een student zonder. Mede daarom hebben we besloten om onze studenten hiervoor op te leiden en het examen te laten behalen.”

Hoe implementeer jij de Opleiding uitzendprofessional Studentenversie in je reguliere lesmateriaal?

“Ik heb vier lesuren per week gereserveerd om studenten klaar te stomen voor het SEU-examen. De studenten doen een deel thuis en krijgen tijdens de lessen uitleg en moeten opdrachten en toetsen maken. Ook maak ik zo nu en dan zelf een klein testje met bijvoorbeeld enkele afkortingen, om studenten scherp te houden en ze onverwachts te confronteren met de kennis die ze moeten hebben.”

Tenslotte, waarom hebben jullie voor artra gekozen?

“Wij hebben tijdens een heel fijn gesprek met Ellen van Hierden de situatie uitgelegd. Zij heeft vervolgens een speciaal studentenpakket samengesteld dat zeer goed aansloot bij onze wensen. Dat, gecombineerd met de vele jaren ervaring en kennis van artra, heeft ons voor artra doen kiezen!”

Artra wenst alle studenten heel veel succes met de opleiding!

Wil jij ook de Opleiding uitzendprofessional Studentenversie opnemen in jouw lesmateriaal? Dat kan! Voor meer informatie kun je terecht op de pagina Opleiding uitzendprofessional Studentenversie voor docenten en opleiders. Ook kun je contact met ons opnemen via artra@artra.nl of 026 333 7572.

Opleiding uitzendprofessional Studentenversie

Ben jij docent of opleider? Lees dan meer over de Opleiding uitzendprofessional Studentenversie.

Docenten en opleiders

>