Omzet van detacheerders in Nederland stijgt

24 januari 2024 1 min
Categorie: Detachering

Tussen 2017 en 2023 is de geschatte gezamenlijke omzet van detacheerders gestegen van circa € 6 miljard naar een bedrag tussen de € 8 en 12 miljard. Dit blijkt uit onderzoek door Panteia naar de detacheringsmarkt in Nederland, in opdracht van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), PwC en ABN AMRO.

Het is voor de tweede keer dat de drie organisaties de detacheringsmarkt in Nederland in kaart laten brengen. Net als in 2017 kregen de onderzoekers daarbij te maken met nogal wat interpretatieverschillen wat betreft detachering zowel qua kenmerken als werkwijzen. Dat maakt het lastig een exacte schatting te maken van de hoeveelheid detacheerders in Nederland en de daarbij horende omzet. Met name kleine detacheerders (<20 werknemers) lijken sterk ondervertegenwoordigd in de respons.

Omzet van detacheerders tussen 8 en 12 miljard

Toch zijn er een aantal opvallende conclusies te trekken. Zo is de geschatte gezamenlijke omzet van detacheerders de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen, van circa zes miljard naar een bedrag tussen de acht en twaalf miljard euro. Ook biedt het overgrote merendeel van de detacheerders (94%, tegen 88% in 2017) inmiddels naast detachering ook andere diensten aan. Zo doen de detacheerders ook veel aan werving en selectie, zzp-bemiddeling en deta-vast bemiddeling, op ruime afstand gevolgd door onder meer uitzenden.

Omzet van detacheerders in Nederland
Bron: Panteia, 2023

Tip! Lees ook: Detacheerders: bijna 20% meer opleidingsinvesteringen om medewerkers te behouden

Gedetacheerden hoogopgeleid

Van de gedetacheerden is een kleine meerderheid man (54%), veelal hoogopgeleid (HBO+, 63%) en het gros is jonger dan 40 jaar (66%). In vergelijking met 2017 valt de toename van het aandeel vrouwen op. Een opvallend groot aandeel van alle gedetacheerden in 2022 is in dienst getreden bij de detacheerder als schoolverlater (29% tegen 15% in 2017) of in mindere mate vanuit een uitkeringssituatie (7% tegen 13% in 2017).

Arbeidsmarkttekorten en regelgeving belemmeren groei

61% van de detacheerders geeft aan dat een tekort aan specifiek gekwalificeerde arbeidskrachten een belemmering is voor verdere groei (dat was overigens met 75% nog hoger in 2017). Een andere belangrijke belemmering zijn overheidsregels met 54% (32% in 2017). Dat laatste is een doorn in het oog van de recent aangestelde voorzitter van de VvDN, Edwin van den Elst. Volgens hem is er sprake van ‘one size fits all wetgeving’ die geen recht doet aan de unieke positie van detachering binnen de Nederlandse arbeidsmarkt.

VvDN-voorzitter Edwin van den Elst

Van den Elst: “Juridisch gezien valt detachering onder ‘uitzenden’ door de Waadi. Maar detachering beschouwen als ‘flex’ is gewoonweg feitelijk onjuist. We bieden vaste contracten, goede beloning en – zo blijkt ook weer uit het recente onderzoek – investeren in persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding, zodat werknemers gelukkig zijn en blijven.”

Kansen en afwisseling voor gedetacheerden

Detachering is dus populair onder jonge hoger opgeleiden. “Je ziet inderdaad veel jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar, die via een detacheringsorganisatie werken”, beaamt ook Rik Blokhuis, sectorleider zakelijke dienstverlening PwC op de onderzoeksbevindingen. “Zij krijgen veel kansen bij verschillende bedrijven, wat zij heel leerzaam en leuk vinden. Ook ervaren zij een steile opleidingscurve. Detacheerders spenderen een hoog percentage van de loonsom aan opleiding. Dat was vijf jaar geleden weliswaar ook al, maar waar je toen een focus op vaktechnische trainingen zag, zie je nu dat detacheerders steeds meer ‘soft skills’-trainingen aanbieden. Coaching, intermenselijke vaardigheden, dat soort trainingen. Die shift van pure vaktechnische training naar ‘soft skills’ is een interessante ontwikkeling, die we ook in andere onderzoeken zien.” 

>