Omzet detacheerders blijft stijgen

Marco Hendrikse 13 november 2023 2 min
Categorie: Detachering

De branchevereniging van detacheerders, de VvDN, heeft haar nieuwste Marktmonitor gepubliceerd. De omzet van de leden is in het derde kwartaal van 2023 met 6,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral tariefsverhogingen hebben voor deze groei gezorgd.

60 procent in vaste dienst

Van de gedetacheerden was 60 procent in vaste dienst van een detacheringsbureau. Het aantal gedetacheerden is in het derde kwartaal met 2,4% gestegen t.o.v. het derde kwartaal in 2022. Het percentage leegloop nam toe tot 4,6%.

De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt voor detachering, die in 2018 op een omvang van circa € 6,2 miljard werd geschat.

Groei zwakt af

Volgens Fred Boevé, bestuurslid VvDN zwakte de groei wel af: “Vergeleken met een jaar geleden groeien we nog steeds qua omzet. Maar de groei ten opzichte van het vorige kwartaal zwakt wel voor de tweede achtereenvolgende kwartaal af. We gaan nu vaker de discussie aan over de tariefsamenstelling. Bij de langdurige contracten is het moeilijker om daar wijzigingen in te laten doorvoeren. Maar bij de kortere opdrachten of waar er sprake is van verlenging lukt het om de tarieven mee te laten groeien met de inflatie. Dit heeft een positief effect op de omzet.”

Eigen positie van detachering

De VvDN pleit voor een eigen cao. Nu vallen detacheerders nog formeel onder de uitzend-cao. Boevé vindt dat detacheerders niet te vergelijken zijn met uitzenders. “We nemen enorm veel mensen in vaste dienst, hebben uitstekende arbeidsvoorwaarden en bieden zekerheid. Met een eigen cao kunnen we de huidige regeldruk van de uitzendsector van ons afschudden en ons gewoon richten op waar we goed in zijn. Het is zo langzamerhand echt een ‘must’.”

Wist je dat artra een productlijn specifiek voor detacheerders heeft ontwikkeld? Lees er hier alles over.

>