Meer aandacht voor werk-privébalans door WIEG en thuiswerken

Denise Brijan 7 juli 2020 3 min
Categorie: Wet & Regelgeving

Hoera! Vanaf 1 juli is met de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) het geboorteverlof uitgebreid. Dit is een grote doorbraak, want tot voor kort stond Nederland met slechts twee dagen betaald partnerverlof onderaan alle internationale ranglijsten. Het korte verlof had bovendien grote invloed op de ongelijke verdeling van werk en zorg tussen vrouwen en mannen. De helft van de ouders wil werk en zorg het liefst gelijk verdelen, maar dit lukt slechts bij een op de tien. Met dit uitgebreidere geboorteverlof kunnen jonge ouders werk en privé beter in balans houden.

Geboorteverlof uitgebreid

Onder de oude regeling kregen partners na de geboorte van een baby maximaal twee dagen betaald verlof. Per 1 januari 2019 was dit al uitgebreid naar vijf dagen betaald verlof voor fulltime werknemers. Bij een parttimebaan hangt het aantal dagen geboorteverlof af van de arbeidsomvang per week. Deze dagen moeten binnen vier weken na de bevalling worden opgenomen, maar dit mag wel naar eigen inzicht worden ingevuld. De wens van de ouder is hierin leidend.

Wat is de WIEG?

De WIEG regelt daarnaast dat partners per 1 juli 2020 maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof op kunnen nemen. Hierbij krijgen ze 70 procent van het loon doorbetaald. Maar hiermee is het nog steeds niet voor iedereen weggelegd om dit verlof ook daadwerkelijk op te nemen. Met name voor mensen met lagere inkomens kan dit een drempel zijn. Dat zou zonde zijn, want een op de acht jonge ouders geeft aan regelmatig problemen te ervaren met het in balans houden van werk en privé. Mogelijke gevolgen hiervan zijn stress, verzuim, verloop en minder productieve medewerkers. Het uitgebreid partnerverlof is bedoeld om dit te voorkomen en te zorgen voor een betere balans tussen werk en privé. Het is dan ook voortgekomen uit afspraken tussen de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement over de EU-richtlijn werk-privébalans.

Werk-privébalans een actueel onderwerp

Werk-privébalans is niet alleen voor aanstaande of jonge ouders een actueel onderwerp. Door het plotsklapse massale thuiswerken hebben sommige mensen meer moeite om werk en privé gescheiden te houden. Doordat er geen reis naar kantoor gemaakt hoeft te worden, is er geen duidelijke overgang meer van ‘werktijd’ naar ‘privétijd’. Zeker als je een volle dag werkt aan de keukentafel en je in de avond vier meter verder verplaatst naar de bank. Mensen hebben ook sneller het gevoel dat ze moeten overcompenseren, omdat ze zich tijdens werktijd even iets anders hebben gedaan. Maar een kwartiertje doorwerken, wordt zo een uur. Dat is natuurlijk ook niet hoe het er ‘normaal’ aan toe ging, want op kantoor word je ook wel eens afgeleid of ben je even aan het kletsen bij het koffieapparaat.

Thuis en werk lopen in elkaar over

Het kan heel verleidelijk zijn om even op dat appje of een mail te reageren buiten werktijd. Dan blijf je in je hoofd constant bezig met werk. Veel thuiswerkers hebben ook het gevoel dat ze gecontroleerd worden en dat ze dus continu beschikbaar moeten zijn. Samen met workaholics zijn mensen die werk en privé niet gescheiden kunnen houden het minst gezond van alle werknemers, blijkt uit Fins onderzoek. Wanneer thuis en werk steeds meer in elkaar overlopen, kom je thuis niet bij van je werk. Zo kun je je niet opladen en loop je een groter risico op emotionele uitputting. Hierdoor word je minder creatief en minder fit.

Gaan we naar een gemixt model?

Desondanks blijkt het thuiswerken over het algemeen heel goed te bevallen. Zo goed zelfs dat sommige bedrijven, zoals Facebook en Twitter, hebben besloten dat geen enkele medewerker terug hoeft naar kantoor als de coronacrisis voorbij is. Minder reistijd en minder in de file staan is voor veel mensen een groot voordeel. Volgens onderzoeksbureau Inner Voice wil ruim de helft van de ondervraagden (61%) ook na corona vaker thuis werken. Slechts 17 procent van de werknemers wil onder normale omstandigheden weer fulltime op kantoor werken. Maar het sociale contact wordt met name gemist, zeker door mensen die alleen wonen. Daarom zijn er veel werknemers die een mix van thuis werken en werken op kantoor wel zien zitten. De functie van het kantoor zou daardoor in de toekomst nog wel eens kunnen veranderen van werkplek naar meer een ontmoetingsplek.

aandacht werk prive balans

>