Krijg snel inzicht in jouw regionale arbeidsmarktsituatie

Marco Hendrikse 7 april 2022 3 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Als uitzendprofessional moet je zorgen voor een match tussen uitzendkracht en opdrachtgever. Duidelijk. Maar als er nu geen uitzendkrachten te vinden zijn? Natuurlijk met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Toch is de arbeidsmarkt nu wel heel erg krap en kost het steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Hoe zit het met de arbeidsmarktsituatie in jouw regio? Hoe krijg je daar snel inzicht in en wat kun je daar dan mee?

Volgens een recent onderzoek van ABN Amro is en blijft de arbeidsmarkt krap. De bank geeft aan dat momenteel 18 procent van alle vacatures onvervulbaar is. Er wordt bovendien een structureel tekort voorzien. Ook de komende jaren blijft de arbeidsmarkt naar verwachting (zeer) krap.

Arbeidsmarktsituatie: krap of ruim?

Als uitzendprofessional/intercedent of vestigingsmanager wil je inzicht, of in ieder geval een indicatie, hoe moeilijk of makkelijk het is om een vacature in te vullen. Heeft het zin om een vacature voor een programmeur aan te nemen? Voor een horecamedewerker of een aardbeienplukker? UWV heeft een aantal handige, gratis (!) dashboards die snel inzicht geven in de arbeidsmarktsituatie in jouw regio, uitgesplitst naar beroepsgroepen en beroepen. Een van die dashboards is het Dashboard Spanningsindicator. Deze geeft een indicatie van de spanning tussen de openstaande vraag (aantal vacatures) en het direct beschikbare aanbod (ww’ers) op de arbeidsmarkt. Als de arbeidsmarkt krap is, is het moeilijk(er) om openstaande vacatures te vervullen.

Dashboard Spanningsindicator

Als je de Spanningsindicator bekijkt, zie je dat je bijvoorbeeld dat je de cijfers per regio kunt uitsplitsen en naar beroep.

Beroepsklasse

Als je op de knop Beroepen klikt, krijg je het beeld per beroepsklasse:

Beroepsgroepen

Je kunt echter verder inzoomen op Beroepsgroepen:

Zo kun je zien of het makkelijk of juist moeilijk is om een vacature in te vullen. Bovenstaand kun je bijvoorbeeld zien dat het heel erg moeilijk is om vacatures voor boekhouders, assemblagemedewerkers en automonteurs in te vullen. Bibliothecarissen, administratief medewerkers en apothekersassistenten zijn iets makkelijker te vinden, hoewel ook voor deze beroepsgroepen de arbeidsmarkt krap is. Met dit overzicht kun richting je opdrachtgever beter aan verwachtingsmanagement doen. Of, als dat van toepassing is, kan het een rol spelen bij onderhandelingen over het tarief.

Alternatieve werving

Dit dashboard biedt ook aanknopingspunten voor alternatieve werving. Bijvoorbeeld als het arbeidsmarktbeeld bij een vergelijkbare beroepsgroep gunstiger is, kun je werven in die beroepsgroep (ga bij jezelf na voor welk beroep je ongeveer dezelfde skills nodig hebt). Of wellicht is in een aanpalende regio de arbeidsmarkt wel ruimer voor een specifieke beroepsgroep. Stel, je bent uitzendprofessional in de regio Zuidoost Brabant (Eindhoven en omgeving) en je wilt agrarisch medewerkers werven, dan heb je een probleem. De arbeidsmarkt in jouw regio is zeer krap voor agrarisch medewerkers. Echter, in de nabijgelegen regio Helmond-De Peel is de arbeidsmarkt voor agrarisch medewerkers juist (relatief) ruim, zoals onderstaand overzicht toont. Dan kun je dus je wervingsinspanningen op deze regio concentreren.

Het dasboard van UWV biedt dus, middels de knop vergelijken, de mogelijkheid om twee regio’s naast elkaar te zetten.

Handigheid krijgen

UWV geeft via de knop Landkaart op het dasboard inzicht in de regio’s. Als je daar overheen gaat met je muis, krijg je de namen van de regio’s te zien (en kun je dus zien welke regio’s er naast jouw regio liggen).

Kortom, even wat handigheid krijgen met dit dashboard geeft interessante inzichten de arbeidsmarktsituatie in jouw regio. Inzichten die je commercieel kunt uitnutten en die jou gaan helpen effectiever te werven.

En als je echt lol in hebt (gekregen), dan zijn er nog meer dashboards om te ontdekken!

Arbeidsmarktdashboards

>