Naar aanleiding van de schandalen rondom het populaire televisieprogramma The Voice of Holland werd John de Mol, de bedenker en producent van het programma, gevraagd wat er mis was gegaan. De Mol benadrukte in een reactie dat “vrouwen zich hadden moeten melden” en dat “daar alle voorwaarden voor waren geschapen.” Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Want zeker als sprake is van machtsongelijkheid bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, is melden moeilijk. Ook uit onderzoek blijkt dat het in de praktijk moeilijk is om daarvan melding te maken.
Zo twijfelen vrouwen vaak of de situatie wel ernstig genoeg is om te melden. Is er echt sprake van seksuele intimidatie? Wat is seksuele intimidatie precies? Dat is niet altijd duidelijk. Het College voor de Rechten van de Mens benadrukt dat vrouwen ook bij twijfel melding moeten doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Eerst aanspreken op gedrag, daarna melden
Natuurlijk kun je als slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag ermee beginnen om de dader aan te spreken op dat gedrag. Maar als je dat niet durft of het gewenste effect blijft uit, kun je een melding maken. Dat kan bijvoorbeeld bij de leidinggevende, de afdeling HR, een vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts (zie ook de poster onderaan dit artikel).
Worsteling
Niet alleen slachtoffers vinden melden overigens moeilijk, ook werkgevers worstelen ermee. Ze weten vaak niet goed hoe ze met een dergelijke melding om moeten gaan. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat slechts 37 procent van de slachtoffers het grensoverschrijdende gedrag meldt. Tweederde van de slachtoffers doet dat dus niet.
Melden helpt
Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat melden helpt. Melden lucht op. De dader wordt aangesproken op het ongewenste gedrag en vaak is de melding een katalysator om het onderwerp binnen de organisatie op de kaart te zetten.
Knelpunten
Zowel slachtoffers als werkgevers ervaren diverse knelpunten rondom (het melden van) seksuele intimidatie.
Werkgevers hebben soms wel vermoedens maar hebben moeite met het concreet boven tafel krijgen van ongewenste gedragingen
Het is moeilijk om gespreken met betrokkenen te voeren, rekening houdend met de belangen van de diverse partijen.
Er wordt vaak pas een melding gedaan als de situatie reeds geëscaleerd is. Het is dan moeilijker om nog tot een passende oplossing te komen.
Slachtoffers vinden het moeilijk om te bepalen wanneer ze te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag en wanneer ze daar melding van moeten maken.
Het College voor de Rechten van de Mens heeft een poster ontwikkeld die handvatten biedt voor slachtoffers en werkgevers. Deze poster moet het gesprek over grensoverschrijdend gedrag makkelijker maken. De poster geeft aan wat seksuele intimidatie en waar je terecht kunt om daar melding van te maken. Dit moet de drempel om ongewenst gedrag te melden lager maken.
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen. Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier.