Groeien als uitzendprofessional? 9 tips om je doel te bereiken!

Denise Brijan 12 maart 2020 5 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

De loopbaan van de uitzendprofessional kan alle kanten op, horizontaal of verticaal. Het is een veelzijdige functie, die veel verschillende aspecten omvat. Van werving en selectie tot matching, begeleiding en administratie. Daardoor zijn er veel carrièrepaden mogelijk voor een uitzendprofessional. Maar of je nog maar net in deze business begonnen bent of al wat jaartjes meedraait, het blijft noodzakelijk om te blijven groeien en ontwikkelen om jouw loopbaanpad te kunnen vervolgen. Daarom lees je in dit artikel 9 tips om te blijven groeien als uitzendprofessional.

“Personal development is a major time-saver. The better you become, the less time it takes you to achieve your goals.” ―Brian Tracy, motivational speaker en auteur van Earn what you’re really worth.

tips om te groeien als uitzendprofessional

1. Houd je branchekennis up-to-date

Een gemakkelijke manier om een betere arbeidsmarktprofessional te worden is door je branchekennis up-to-date te houden. Bijvoorbeeld de laatste marktcijfers, de nieuwste trends en ontwikkelingen. Als je op de hoogte bent, sta je veel sterker. Volg bijvoorbeeld Flexnieuws of Flexmarkt voor al het laatste nieuws in uitzendland. Kijk video’s op YouTube of ga via Google op onderzoek uit. Of volg een cursus of training.

2. Vraag om feedback

Het is heel nuttig om regelmatig om feedback te vragen. Niet (alleen ?) om complimentjes te vissen natuurlijk, maar om erachter te komen wat jouw sterke punten nu zijn en waar je nog in kan verbeteren. Het zal je misschien verrassen wat je te horen krijgt. Met goed onderbouwde feedback weet jij precies aan welke punten je nog kan werken om nog beter te worden in je vak.

3. Reflecteer

Reflecteren is een belangrijke vaardigheid. Jezelf een spiegel voorhouden en stilstaan bij je eigen ervaringen en gedrag. Neem bijvoorbeeld de dag eens door. Hoe ging dat klantgesprek? En hoe voelde je je na het geven van die presentatie? Door regelmatig te reflecteren kom je erachter wat je doelen zijn en hoe je je functie nu uitvoert en vormgeeft. Zo kom je erachter waar je nog aan kan werken. Dit helpt je om te groeien. Als je begrijpt wie je nu bent en wat je graag wil worden, is het gemakkelijker om de stappen te bepalen die je moet zetten om jouw doelen te bereiken. Door regelmatig eens te reflecteren, leer je meer over jezelf.

4. Spar met collega’s

Je kan je branchekennis natuurlijk ook bijhouden door met anderen te praten in het vakgebied, zoals met je collega’s. Door kennis en ervaringen te delen, ben je op een effectieve manier bezig om te groeien als arbeidsmarktprofessional. Zo ben je samen bezig met de laatste ontwikkelingen en trends en hoe je daarop in kan spelen. Daarnaast kan jij, door jouw kennis te delen, jezelf profileren als kundige uitzendprofessional.

5. Volg ‘influencers’ op social media

Met social media kan je veel meer dan alleen liken en sharen. Naast dat je gemakkelijk je netwerk ermee bij kan houden, kan je ook mensen gaan volgen die je (nog) niet kent. Mensen die vooraanstaand zijn in het vak en/of regelmatig interessante dingen delen. Dingen die jou helpen om verder te leren en te groeien. En zo kan je je netwerk ook nog eens verder vergroten.

6. Ga netwerken

Als uitzendprofessional is aandacht besteden aan je netwerk belangrijk. Door te netwerken leg en onderhoud je contacten die waardevol kunnen zijn voor je carrière. Maar netwerken gaat veel verder dan een eenmalig (zakelijk) resultaat. Het is een doorlopend proces van geven en ontvangen. Een netwerk is heel waardevol. Het kost je niets meer dan wat tijd en energie. Een netwerk van mensen om je heen die betrokken zijn bij wat je doet en je steunen, is heel veel waard. Netwerken is immers wederzijds: mensen die je kent, gun je het beste, en zij jou.

7. Gezonde geest, gezond lichaam

Mens sana in corpore sano. Je hoeft geen Latijn te kunnen om dit gezegde te kennen. Want wanneer je je lichaam en geest fit houd, voel je je pas echt goed. En dan heb je de ruimte om te groeien. Hoe leef je gezonder? Nou, bijvoorbeeld door de balans tussen werk en privé goed te onderhouden. Of door genoeg te bewegen, voldoende te slapen en gezond te eten.

8. Blijf je brein prikkelen

Om tot frisse, nieuwe ideeën te komen, heb je een frisse blik nodig. Onze hersenen zijn geneigd om in routines te denken. Doorbreek deze af en toe! Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar huis. Ga naast een andere collega zitten tijdens de lunch. Of prikkel je brein door TEDtalks te kijken of eens binnen een andere branche mee te kijken. Zo kom je aan nieuwe inzichten en inspiratie, uit wellicht onverwachte hoek. Kijk bijvoorbeeld eens op dagstage.nl. Hier bieden mensen uit allerlei branches een dagstage aan, zodat je een kijkje in de keuken kan nemen van een andere organisatie.

9. Stel doelen voor jezelf

Wat wil je bereiken? Wat moet je doen om dat doel te behalen? Dat zijn belangrijke vragen om jezelf te blijven stellen. Immers, the sky is the limit! Als je een doel voor ogen houdt, geeft dat motivatie op de korte termijn én visie op de lange termijn. Zo kan je gemakkelijk gaan bepalen welke stappen je moet zetten om je doel te halen en welke vaardigheden je moet ontwikkelen. En ook wanneer je dat bereikt wil hebben. Het behalen van je doelen geeft daarnaast ook een geweldige boost aan je zelfvertrouwen.

Waarom is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen als uitzendprofessional?

Door de veelzijdigheid van de functie van uitzendprofessional, hebben lang niet alle uitzendprofessionals de behoefte om door te groeien. Terwijl het enorm veel voordelen heeft. Zowel voor de kwaliteit van je werk en je vakkennis, maar ook voor jezelf als persoon. Zo voelen mensen die zich blijven ontwikkelen gelukkiger op hun werk. Daarnaast kan je je werk ook effectiever en efficiënter doen als je beter wordt in je functie.

Genoeg manieren om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?

Wil jij groeien als uitzendprofessional?

Volg dan de Basisopleiding Uitzendprofessional. Je doet praktische kennis op, waarmee je jouw functie nog efficiënter en effectiever uit kan voeren!

Meer informatie

>