FIERS Academy geeft young financials een vliegende start

Mandy Bakker 1 december 2023 4 min
Categorieën: Klanten, Opleiding & Ontwikkeling

De meesten die net van school komen ervaren nog een groot gat wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. Want het is ook best een overgang van studeren naar volledig werken.

Als organisatie wil je de starter met een goede onboaring op weg helpen en begeleiden waar nodig. Dat weten ze bij FIERS Academy en daar spelen ze slim op in door in de beginfase al een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling. Met een traineeship mogen studenten of pas-afgestudeerden ook alvast een kijkje nemen bij de verschillende afdelingen van Finance. En daarmee geef je de young financials een vliegende start.

Benieuwd hoe FIERS Academy dat aanpakt? Je leest er alles over in dit interview.

Even voorstellen

De FIERS Academy is een onderdeel van FIERS Groep in Deurne. Als fullservice finance en HR-bureau hebben ze alle middelen in huis om financieel talent op te leiden.

Ontwikkelen met de FIERS Academy

Het Finance Traineeship duurt twee jaar en bestaat uit meerdere modules. Dit traineeship is volledig gericht op het opdoen van relevante werkervaring binnen de financiële branche. Maar ook voor het stimuleren van de ontwikkeling op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Om de persoonlijke begeleiding te garanderen starten maximaal 8 trainees per groep.

Aan de ene kant zijn het financials, maar ook pas-afgestudeerden van de Hogere Agrarische School (HAS) doen mee als trainee. Want de kennis die men tijdens de modules opdoet is relevant voor het worden van een Finance professional. De eerste groep trainees is in februari van dit jaar gestart. En de tweede groep is in september 2023 begonnen om het werkveld te verkennen.

Vanuit welke behoefte is de academy ontstaan?

Aan de ene kant merkten ze dat de young financials die op de arbeidsmarkt komen een opleiding hebben gedaan met een bepaald beeld. In de praktijk is finance zo breed en daarom wil je echt die verdieping meegeven in het vakgebied. De ervaring is dat young financials na hun start op de arbeidsmarkt ondervinden dat de gekozen specialisatie toch niet zo goed bij ze past. Dat is zonde en daarom geven ze trainees de middelen om te ontdekken waar hun eigen talent ligt en waar ze dan eventueel nog in verder willen studeren.

Vaardigheden kun je leren

Young financials hebben echt nog wel de behoefte aan het ontwikkelen van  communicatieve vaardigheden en soft skills. Zo worden de trainees in verschillende onderwerpen getraind. Denk aan thema’s als feedback geven, zakelijke bewustwording, telefoneren met klanten en omgaan met teleurstellingen.

Energie van persoonlijke begeleiding

Bij FIERS Academy vinden ze aandacht voor de persoon enorm belangrijk. Zo krijgt iedere trainee een buddy toegewezen waar ze met alle (vak)inhoudelijke vragen terecht kunnen. Daarnaast zit de trainee minimaal 4 keer per jaar samen om stil te staan bij de persoonlijke ontwikkeling. Leerdoelen staan tijdens deze gesprekken centraal, maar natuurlijk komt ook aan bod hoe de trainee de vertaling van de trainingen naar de praktijk maakt.

Aandacht voor de persoon

Regelmatig peilen ze hoe het met iemand gaat. Zitten ze nog wel op hun plek? Hoe ervaren de trainees de trainingen? En dat is los van de vier ontwikkelgesprekken en het beoordelingsgesprek. Daarbij is de mate van werkgeluk binnen het bedrijf ook belangrijk. Want je wil dat iemand zich gehoord en gezien voelt. Als trainee ben je een volwaardig werknemer en mag je ook een kijkje nemen op de werkvloer bij één van de andere bedrijven die onder FIERS Groep vallen.

Kijkje achter de schermen

Binnen de FIERS Academy worden ook met regelmaat talentmeetings georganiseerd, die onder andere vormgegeven zijn vanuit artra. Onderaan zie je een foto van een talentmeeting met dit keer als thema: zakelijke bewustwording. ‘‘Daarbij ging het vooral om het plannen en prioriteren van je werk en hoe je dat effectief doet. Frank Kanters is trainer bij artra en verzorgt naar volle tevredenheid de trainingen voor de FIERS Academy.”

Talentmeeting bij FIERS Academy

Eigenlijk is iedere talentmeeting gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden van de trainees. FIERS Academy spart samen met Ellen van Hierden, directeur van artra, over de inhoud van de nieuwe talentmeetings. Dus alles is ook echt maatwerk en specifiek gericht op wat de trainees nodig hebben.

Ervaringen in de praktijk

Wat zijn de ervaringen van het traineeship tot nu toe? ‘‘Bij FIERS Academy vinden we het superbelangrijk dat er aandacht en ruimte is om te leren. De kans om te pionieren binnen het werkveld is gewoon heel tof. En wat we ook terugkrijgen van trainees is dat het fijn is dat je die brede werkervaring kunt opdoen. En dat de talentmeetings ook echt bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling.’’

Positieve geluiden

‘‘We vinden het fijn om met artra te sparren over de talentmeetings en bij te sturen waar nodig. En we hebben het geluk dat we trainer Frank hebben! Hij is prettig in de omgang en weet de trainees echt te inspireren. Hij stemt goed af met de doelgroep waarmee we te maken hebben.’’

Tot slot, gevraagd naar interessante weetjes over hoe ze het werkgeluk verder bevorderen: ‘‘Het persoonlijk contact met de medewerkers speelt een belangrijke rol. Zo organiseert FIERS Groep iedere maandag gezamenlijke lunches en daarnaast zijn er veel onderlinge ontmoetingen. Of de medewerkers gaan samen wandelen en doen mee aan bedrijfsactiviteiten.

Leuk om te weten: ‘‘pas is er ook een nieuwe kantine geopend. En het woord kantine doet eigenlijk tekort aan hoe de ruimte eruitziet. Want het is enorm trendy en het lijkt een beetje op een koffiebar.’’ Nou dat klinkt pas echt als een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor collega’s. 😉

>