Een ex-delinquent als intercedent of uitzendkracht

9 mei 2022 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Loopbaan

Slaagt jouw bedrijf er maar niet in de juiste mensen te vinden? Dan is het wellicht een idee om je blik te verbreden en ook te denken aan ex-gedetineerden. Want juist zij beschikken vaak over verrassende capaciteiten. Vandaar een nieuw initiatief van brancheorganisatie NBBU en de Reclassering.

Al jaren wist uitzendorganisatie B&D personeelsdiensten zijn kandidaten te plaatsen bij diverse werkgevers. Maar één categorie uitzendkrachten was altijd ondervertegenwoordigd: de jongeren van een jaar of 20. Logisch, want de meeste intercedenten waren een stuk ouder, en dus spraken ze niet de juiste taal, de taal van de jongeren die net van school komen. Natuurlijk, ook de dertigers kunnen die typische uitdrukkingen wel onder de knie krijgen. Maar uit hun mond klinkt het dan altijd kunstmatig, als iemand die doet alsof hij jong is.

Daarom was het bedrijf zo blij met Joelle. “Die jongen is begin twintig”, vertelt Loes Waterreus, Senior Adviseur Arbeidsmarkt bij NBBU, “maar tegelijkertijd heeft hij de nodige levenservaring. Hij is al diverse malen uitgezonden, en heeft allerlei functies vervuld bij allerlei bedrijven: van inpakker tot administratief medewerker. En bovendien is hij zich nu ook aan het ontwikkelen tot intercedent. Hij spreekt de taal van de jongeren wél en hij kan ze dus enthousiasmeren om zich bij het uitzendbureau in te schrijven.”

Van delinquent tot intercedent

Oké, tot nu toe lijkt het misschien geen bijzonder geval, maar Joelles carrièrepad vertoont enkele scherpe U-bochten. Op YouTube vertelt hij zijn verhaal: hoe hij op school kennismaakte met de verkeerde vrienden, hoe hij terechtkwam in de hasjhandel, in de wereld van het snelle geld. En hoe dat allemaal verkeerd afliep: op een dag kreeg zijn vader bezoek van Justitie. Maar het was dankzij die vader – Nico Blokker, de eigenaar van B&D personeelsdiensten – dat het ook weer goed kwam. Hij nam zijn zoon in dienst, liet hem wennen aan een eerlijk 9-tot-5-bestaan, en zorgde ervoor dat hij kon doorgroeien tot intercedent. Als Joelle nu contact heeft met de Reclassering, gaat het niet over hem, maar over een potentiële cliënt, een jongen die er net zo voor staat als hijzelf een paar jaar geleden. Het verzoek: kun jij die niet plaatsen bij een geschikte werkgever?

Samenwerking met de Reclassering

Want het verhaal van zijn zoon inspireerde Blokker om vaker met de Reclassering samen te werken. Dat bleek een succes, en daarom zocht hij contact met de NBBU, Waterreus’ werkgever. Gezamenlijk startten ze een initiatief om een meer structureel samenwerkingsverband met de Reclassering aan te gaan. Inmiddels zijn er tientallen ex-delinquenten via uitzendbureaus aan het werk gekomen, in allerlei branches. En volgens Waterreus voorzien ze in een behoefte. “Overal zie je bedrijven die kampen met openstaande vacatures en een groot verloop. Juist ex-delinquenten kunnen deze gaten opvullen, vaak voor een lange tijd. Want bedenk wel, als jij bereid bent om zo iemand een kans te geven, krijg je daar vaak een enorme loyaliteit voor terug.”

Unieke vaardigheden

En dat is volgens haar niet alles. “Deze mensen zijn dan wel over de schreef gegaan, ze beschikken vaak over unieke vaardigheden. We kennen natuurlijk het voorbeeld van de hackers die door grote organisaties worden ingehuurd om hun processen te beveiligen. Maar dat is maar één voorbeeld. Wat te denken van ex-autodieven? Die brengen vaak een enorme technische kennis mee, en juist daar is tegenwoordig veel behoefte aan.”

Jobcoach

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar misschien is niet iedereen meteen overtuigd. Want luister goed naar het verhaal van Joelle, en je ziet ook mogelijke valkuilen. Ja, hij is dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen, maar het werkende leven was wel even wennen. De drugshandel levert heel veel geld op, zonder bovenmatige inspanning. Tegenwoordig levert hij die inspanning wel, en de beloning blijft ver achter.

“Dat is inderdaad waar veel van deze mensen tegenaan lopen”, zegt Waterreus. “En daarom bieden onze leden ze ook een goede begeleiding op de werkvloer. Al deze werknemers krijgen een jobcoach die hen motiveert en door de moeilijke momenten heen helpt. En bovendien gaat daar iets aan vooraf: het is heel belangrijk om een functie te vinden die bij die werknemer past. Kijk naar Joelle: in zijn vorige leven als drugshandelaar moest hij goed zijn in netwerken, en dat is ook een functie-eis voor een intercedent. Die jongen kan dus iedere dag zijn unieke capaciteiten aanspreken, en dat motiveert enorm.”

Privacy

Belangrijk om te weten: niet alle werkgevers zijn van een eventueel crimineel verleden op de hoogte. “Volgens de AVG mogen ze daar niet naar vragen”, zegt Waterreus. “Net zomin als ze kunnen vragen naar het verzuimverleden of een eventuele zwangerschap. Het is echt aan de werknemer om daar open over te zijn – zoals Joelle – of er juist niets over te zeggen. Natuurlijk zal de Reclassering hier bij de keuze van het bedrijf rekening mee houden. Bepaalde branches vragen om een verklaring omtrent gedrag (VOG). Bij banken mag je bijvoorbeeld geen financiële misdrijven hebben gepleegd, en bij de kinderopvang geen zedendelicten. Nogmaals, het is aan onze leden en aan de Reclassering om mensen te plaatsen op een functie die bij hen past.”

Meer weten of aansluiten bij het project: https://www.nbbu.nl/nl/nieuws/ook-samenwerken-met-de-reclassering-meld-u-aan

>