Dit kost een vacature die 2 maanden openstaat

Denise Brijan 9 december 2021 2 min
Categorie: Recruitment

De arbeidsmarkt is nog nooit zo krap geweest. In het derde kwartaal van 2021 stonden er 371.000 vacatures open. Een record. Met zo veel concurrentie is het lastiger dan ooit om snel jouw vacatures ingevuld te krijgen. Terwijl langdurig openstaande vacatures veel geld kosten.

Openstaande vacatures kosten veel geld

Hoe langer het duurt tot een vacature gevuld is, hoe meer dat kost. Want een vacature die 2 maanden openstaat, kost al snel 30 procent van een gemiddeld jaarsalaris. Dat komt onder andere door een verlies aan productiviteit en omzet. Dit kun je voor jouw eigen vacatures uitrekenen door het salaris te vergelijken met de omzet per werknemer over dezelfde periode.

Maar kan ook leiden tot…

Maar dat is niet het enige gevolg van een langdurig openstaande vacature. Het kan ook leiden tot:

  • Langdurig ziekteverzuim door een hogere druk op andere medewerkers
  • Een lagere kwaliteit van de kandidaten
  • Verlies van klanten
  • Verlies van talent aan een concurrent
  • Aantasting van jouw employer brand

openstaande vacature

Wanneer jouw recruitmentproces traag is

Dat een vacature lang openstaat kan te maken hebben met een magere aanwas aan sollicitaties. Maar als jouw recruitmentproces traag is, staat de vacature natuurlijk ook langer open dan wellicht noodzakelijk is. Het recruitmentproces sneller maken is dus de oplossing om de problemen uit de vorige alinea te voorkomen. Maar een traag recruitmentproces levert ook weer andere problemen op:

  • Een lagere acceptatiegraad
  • Het ontmoedigt sollicitanten om verder te gaan in het proces
  • Het schrikt sollicitanten af om nogmaals te solliciteren
  • Frustratie bij recruiters

Andere oorzaken voor lang openstaande vacatures

Naast een traag sollicitatieproces zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor een langdurig openstaande vacature. Andere oorzaken kunnen zijn dat de details rond de functie te vaag of incompleet zijn, de verwachtingen niet realistisch zijn of dat je geen waarde kan bieden aan de kandidaat (zie ook Employer Value Proposition). Het kan bijvoorbeeld ook liggen aan de vacaturetekst, de kanalen die je kiest om te werven of het employer brand van de organisatie.

Wat kun je doen?

Wat je kan doen om ervoor te zorgen dat vacatures minder lang openstaan is voor iedereen anders. Want dat een vacature lang openstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar de belangrijkste reden dat jouw vacature(s) niet snel gevuld worden. Dat doe je door jouw hele recruitmentproces onder de loep te nemen, van begin tot eind.

Wil jij actie ondernemen?

Langdurige openstaande vacatures kosten dus veel geld, maar de oorzaak is niet zo snel gevonden. Wil jij actie ondernemen om te voorkomen dat jouw vacatures te lang openstaan? Meld je dan nu aan voor de opleiding Recruitment Professional. Tijdens deze opleiding neem jij jouw hele recruitmentproces onder handen en ga je aan de slag met alle belangrijke aspecten van recruitment. Deze kennis en vaardigheden kan je meteen gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden. En je hebt er nog jaren plezier van.

 

 

>