12 tips voor het schrijven van een knallende vacaturetekst

Denise Brijan 28 augustus 2020 6 min
Categorie: Recruitment

Het schrijven van een vacaturetekst is een klusje dat vaak ‘even snel’ wordt gedaan. Niet handig, want een slechte vacaturetekst trekt niet het talent aan dat jij wil hebben. Hoe zorg je ervoor dat je vacaturetekst er écht uitspringt? Lees deze 12 tips en ga aan de slag!  

1. Doe altijd een vacature-intake 

De vacature-intake is cruciaal in het recruitmentproces, maar ook voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Sla deze dus niet over. Veel recruiters weten hoe belangrijk dit is, maar toch vindt er ook vaak geen intake plaats. De reden? “Geen tijd.” Maar dat is onzin. Een goed begin is het halve werk. Zonder een goede intake ben je juist meer tijd kwijt aan het vinden van de beste kandidaat. Je weet immers niet naar wie je op zoek bent.  

2. Neem de tijd 

Net als bij de vacature-intake is gebrek aan tijd voor veel organisaties een reden om even snel een vacaturetekst in elkaar te flansen. Zonde! Want de paar uur die je nu misschien bespaart, ben je later alsnog kwijt als je vacaturetekst niet goed is. Bijvoorbeeld omdat je nauwelijks reacties krijgt of omdat de verkeerde doelgroep reageert. Dan moet je alsnog terug naar de tekentafel.  

3. Ken je doelgroep 

Met een vacaturetekst wil je altijd een bepaalde doelgroep aanspreken. Daardoor is een tekst die geschikt is voor een bepaalde doelgroep, niet automatisch ook aantrekkelijk voor anderen. Maak gebruik van de vacature-intake om erachter te komen naar wat voor type de organisatie op zoek is. Dit kan je gebruiken om de vacaturetekst toe te spitsen om die doelgroep aan te spreken. Dit is ook belangrijk om te weten als je de vacaturetekst gaat plaatsen. Want, waar bevindt je doelgroep zich? Hoe kan je ze bereiken? 

4. Schrijf in de taal van de doelgroep 

Voortbordurend op de vorige tip, is het ook belangrijk om de juiste toon in de vacaturetekst te gebruiken. Welke woorden gebruik je? Bestaat de doelgroep bijvoorbeeld vooral uit vrouwen? Houd daar dan rekening mee in de tekst. Woorden als ‘daadkrachtig’ en ‘resultaatgericht’ vinden vooral mannen aansprekend. Bij vrouwen scoor je juist met woorden als ‘betrokken’ en ‘behulpzaam’. Maar denk bijvoorbeeld ook aan pullfactoren. Zo vinden mannen over het algemeen een goed salaris het belangrijkst, met werksfeer en inhoud van het werk op plek twee en drie. Bij vrouwen staat werksfeer juist op plek 1, met daarna salaris en inhoud van het werk. Wil je de jongere generatie aanspreken? Benoem dan de maatschappelijke impact van de organisatie.  

Lees ook: Opstellen van een niet-discriminerende, inclusieve vacaturetekst: waarop moet je letten? 

5. Wees to-the-point 

Heeft iemand je vacature gevonden? Zorg dan dat je to-the-point bent. Ga er niet vanuit dat werkzoekenden op hun gemak de tekst doorlezen. Gemiddeld hebben mensen maar 49,7 seconden nodig om een tekst ongeschikt te bevinden. Met andere woorden: zorg dat de lezer in één oogopslag ziet wat de onderscheidende kenmerken van deze vacature zijn. Werk dus niet naar het hoogtepunt toe, maar begin ermee. En, houd het kort. Een vacaturetekst mag niet langer zijn dan één A4. Check wel of de tekst voldoet aan de eisen die het pas gelanceerde Google for Jobs daaraan stelt. Wat in ieder geval in de vacature moet staan is: functietitel, bedrijfsnaam, standplaats, adres, salaris en datum van vacatureplaatsing. Wil je de tekst nog beter scanbaar maken? Zorg dat dat je duidelijke tussenkopjes en bulletpoints gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: “Zo ziet je dag als x eruit…” of “Dit krijg je ervoor terug”. 

6. Beperk de bullets 

Over bulletpoints gesproken… Ze mogen de tekst dan wel beter leesbaar maken, maar ga er niet mee strooien. Te is immers nooit goed, en dat geldt zeker voor bulletpoints. Al helemaal bij de functie-eisen. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent afhaakt als de eisenlijst te lang is. Want, niet realistisch. Daarom is 7 bulletpoints het maximale aantal wat je kan gebruiken in een vacaturetekst. Want daarna verlies je de aandacht van de kandidaat.  

laptop vacaturetekst schrijven schrift tips

7. Wees concreet over de inhoud van de baan 

In een vacaturetekst vertel je wat de werknemer gaat doen. Ja duh, zou je denken. Toch blijven veel vacatureteksten erg vaag als het gaat om de inhoud van de functie. Beschrijf duidelijk hoe een werkdag eruit ziet, welke werkzaamheden bij de functie horen. Als mensen een goed beeld hebben van de baan, zijn ze beter in staat om te bepalen of de functie ze aantrekt én of ze er geschikt voor zijn. Zo filter je ook meteen vooraf, wat weer tijd scheelt in de selectie. Wederom is een goede vacature-intake (zie tip 1) hiervoor onmisbaar.  

8. Vertel hoe het is om bij de organisatie te werken 

Werksfeer is een van de belangrijkste pullfactoren voor alle doelgroepen. Neem het dus mee in de vacaturetekst! Je kan zeggen dat de organisatie superleuk is, maar nog beter is om te vertellen wát de organisatie zo leuk maakt. Worden er regelmatig borrels georganiseerd? Hoe is de koffie? Wordt elke dag een heerlijke lunch verzorgd? Is er een kantoorhond om mee te knuffelen? Benoem het!  

9. Schrijf zoals je spreekt 

Mensen zijn al snel geneigd om heel formeel te schrijven. Doe dat niet! Als je schrijft voor een doelgroep, moet je in spreektaal schrijven. Dus alsof je face-to-face met ze praat. Formeel taalgebruik wordt vaak als afstandelijk ervaren. Als je in spreektaal schrijft, ervaren mensen dat als persoonlijker. Maar er zijn nog wat voordelen. De tekst wordt dan namelijk gemakkelijker onthouden én beter gevonden bij zoekopdrachten. Twijfel je of iets te formeel is? Spreek je tekst dan hardop uit. Zou je het zo ook vertellen aan een collega of vriend?  

10. Doe een grondige spelcheck 

Spelfouten in je vacaturetekst zijn pijnlijk. En storend. Maar liefst 52 procent van de kandidaten zegt zich te ergeren als er spelfouten in een vacaturetekst staan. Dat is geen beste eerste associatie met de organisatie. Zorg er dus voor dat er altijd nog een extra paar ogen naar tekst kijkt. Ervaring leert dat een klein foutje zo gemaakt is, die je niet meer ziet als je zelf al de hele dag naar de tekst hebt zitten staren. Is er niemand beschikbaar om de vacaturetekst te controleren? Zet de tekst dan in een ander lettertype. Dat helpt om met een frisse blik naar je vacature te kijken.  

11. Kies de beste functienaam 

‘Social media goeroe’ of ‘Happiness officer’. Klinkt hartstikke leuk, maar is dit de functienaam waar mensen echt op gaan zoeken? Al schrijf je nog zo’n goede vacaturetekst, als niemand deze kan vinden, heb je daar natuurlijk niks aan. De online zoektocht naar een baan begint vaak bij de zoekmachine. Verzin dus een functienaam waar vaak op wordt gezocht. Verdiep je daarin. Vergeet niet om uit te zoeken of er meer op losse woorden of op samenstellingen wordt gezocht. ‘Accountmanager’ kan bijvoorbeeld minder resultaten opleveren dan ‘account manager’.  

12. Weg met de clichés 

Marktconform salaris, informele werksfeer, dynamisch team, creatieve duizendpoot, spin-in-het-web… Pak een willekeurige vacaturetekst en de kans is groot dat een van deze clichés erin staat. En wat zeggen ze nu eigenlijk? Als je een pakkende en onderscheidende vacaturetekst wil schrijven, zijn deze woorden een enorme no-go. Wees creatief! Leg in je eigen woorden uit wat voor iemand je zoekt en hoe de organisatie werkt, het liefst met voorbeelden. Daar wordt jouw doelgroep veel enthousiaster van.  

Dit waren 12 tips om jouw vactureteksten eruit te laten knallen. Wil je nog meer leren over het schrijven van een goede vacaturetekst? Volg dan de training Wervende vacatureteksten schrijven

>