Deelnemers aan het woord: “Ik ga mijn kennis meteen inzetten voor een nieuw project”

Denise Brijan 3 juni 2020 3 min
Categorieën: Interview, Opleiding & Ontwikkeling

Er zijn veel verschillende redenen om een opleiding te gaan doen. Zo hebben de deelnemers aan de opleiding Recruitment Professional diverse achtergronden. Daarom laten we graag deelnemers aan het woord over hun motivatie en hun ervaringen met de opleiding.

Allereerst: Vertel eens iets over jezelf

“Ik ben Sabrina Willems, 32 jaar en ik woon in Nijmegen. Ik heb ooit sociale geografie gestudeerd. Nu werk ik bij BRAM, dat is een collectief van jonge ambtenaren die op opdrachtbasis werken voor verschillende Brabantse overheidsorganisaties. Dat kunnen allerlei opdrachten zijn: het organiseren van de Week voor de Duurzaamheid tot het schrijven van de visie op duurzame mobiliteit of het ontwikkelen van een toekomstbestendige kermis voor de kleine kernen. Ik ben dus geen recruiter pur sang: mijn functie kan je het beste omschrijven als projectleider.”

deelnemer recruitment professional

Sabrina Willems

Wat heeft je doen besluiten de opleiding Recruitment Professional te volgen?

“Bij mijn werk voor BRAM ben ik steeds meer in aanraking gekomen met P&O-onderwerpen. Ik merkte dat dit me heel erg aansprak. Ik heb bijvoorbeeld voor Gemeente Eindhoven gekeken naar employer branding en het behandelen van vacatures. Dat vond ik zo leuk om te doen dat ik er meer over wilde leren en mezelf meer wilde specialiseren op het gebied van HR. Daarom besloot ik om op zoek te gaan naar een recruiteropleiding. Bij het googelen kwam ik toen de Academy for Recruitment tegen. Ik twijfelde in eerste instantie of de opleiding wel bij me paste. Ik had immers nog helemaal geen achtergrond in HRM. Samen met trainingscoördinator Marjolein kwam ik tot de conclusie dat mijn niveau voldoende aansluit. Dus schreef ik me in.”

Waarom sprak recruitment en HR je zo aan?

“Ik vind het interessant om mensen in hun kracht te zetten en op de juiste plek te krijgen. Maar ook het communicatieve aspect spreekt me heel erg aan. Hoe benader je je doelgroep? En hoe vertaal je wat een organisatie te bieden heeft in een vacaturetekst? De combinatie van deze twee dingen vind ik leuk en daar wilde ik meer over leren.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Ik vind het erg leuk! Ik ben blij dat ik me in heb geschreven. Ik heb nu acht modules van de opleiding gehad. Ook al had ik nog weinig ervaring specifiek in recruitment, de werkervaring die ik al had opgedaan, bijvoorbeeld op het gebied van projectmanagement, kwam terug in de opleiding. Dat was wel grappig om te merken. Ik zit in een klasje met zeven anderen en ik ben, naast nog iemand anders, de enige die niet fulltime werkzaam is als recruiter. Maar dat is voor mij juist heel interessant. De ervaringen en verhalen van de recruiters leren mij meer over het vak. En dit geeft mij een kijkje in de keuken van andere bedrijven. Wat me erg aanspreekt in de opleiding is de koppeling naar de praktijk. De trainingen zijn heel interactief en energiek. En je gaat meteen aan de slag met de theorie.”

Met welk onderwerp ben je in de praktijk het meeste bezig?

“Veel onderwerpen zijn in de dagelijkse praktijk al teruggekomen. Zo heb ik voor de gemeente Eindhoven bijvoorbeeld gewerkt aan een nieuw intake-formulier en vacature-format. En ik ben aan de slag gegaan met doelgroeponderzoek op het gebied van Civiele techniek. In het najaar ga ik bezig met een project om een nieuw team te werven dat nog niet bestaat. Hiervoor ga ik doelgroepen bepalen, een goed verhaal erbij maken en teksten schrijven. Daarnaast ga ik employer branding en searchstrings toepassen. Dat laatste was bijvoorbeeld helemaal nieuw voor mij, maar nu ik erover heb geleerd wil ik het gaan gebruiken.”

Zou je de opleiding Recruitment Professional aanraden aan andere recruiters?

“Ik zou de opleiding zeker aanraden. Door de praktische insteek kan ik meteen met de nieuwe kennis aan de slag. De studielast is goed te doen naast het hebben van een baan. Ik vond de verdeling van de trainingen over de periode van een half jaar heel fijn. Hierdoor heb ik niet het gevoel dat we te weinig gedaan hebben, maar het voelde ook niet als een volledige hbo-studie. Ook de trainers vind ik erg goed. Ze hebben duidelijk veel kennis over het vak en weten je mee te nemen in hun enthousiasme. Daarnaast was het fijn dat er ook aandacht is voor het groepsproces. Hierdoor zijn we echt een groep geworden en voelde de sfeer open genoeg om vragen te stellen en ervaringen te delen.”

>