7 tips om te overtuigen in gesprekken

Denise Brijan 12 mei 2020 3 min
Categorie: Management

Hoe overtuigend ben jij in gesprekken? Vroeg of laat kom je in situaties terecht waarin je anderen moet overtuigen. Bijvoorbeeld bij een onderhandeling of verkoopgesprek. Sommige mensen hebben van nature een sterke overtuigingskracht, anderen hebben daar meer handvatten voor nodig. Daarom in dit artikel zeven tips om te overtuigen in gesprekken.

1. Blijf authentiek en ontwikkel je eigen stijl

Het belangrijkste is dat je authentiek blijft. Een ander prikt er direct doorheen als jij je voordoet als iemand die je niet bent. Je kent waarschijnlijk wel iemand die heel goed is in overtuigen. Maar als je diegene probeert na te doen, terwijl die stijl helemaal niet bij jou past, zal je nog steeds niet overtuigend overkomen. Het is beter om dicht bij jezelf te blijven. En ook als overtuigen niet in je aard zit, kan je een eigen stijl ontwikkelen. Je moet er alleen achter komen wat het beste bij je past.

2. Houd rekening met non-verbale cues

Hetgeen wat je zegt is niet alleen belangrijk in een gesprek. Je moet ook letten op non-verbale cues. Zeker wanneer je iemand probeert te overtuigen, moet je letten op lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Vergeet niet dat jij niet de enige bent die emoties heeft, de ander heeft ze ook. Ook al laat de ander dat misschien niet direct zien. Lees die emoties en doe er wat mee. Het is bepalend voor het gesprek om te letten op de gemoedstoestand van je gesprekspartner.

3. Doe je huiswerk

Om iemand te overtuigen, moet je je goed voorbereiden. Bedenk van tevoren welke argumenten je gaat gebruiken en weet wie je publiek is. Staat deze persoon bijvoorbeeld bekend als lastig te overtuigen? Is hij of zij gevoelig voor harde cijfers? Bedenk tegenargumenten die deze persoon op kan werpen, om een weerlegging hierop vast klaar te hebben. Doe dus je huiswerk, zodat je je kansen op succes vergroot.

4. Bepaal je doel

Bepaal vooraf wat je precies wil bereiken in het gesprek. Het grootste probleem bij overtuigen is dat mensen zelf niet goed kunnen vertellen wat ze willen en waarom. Formuleer je doel en stel jezelf kritische vragen. Als je je doel goed voor ogen hebt, voel je je zekerder als je het gesprek aangaat.

5. Wees niet te direct

Het is niet verstandig om meteen hard erin te gaan en direct te vragen wat je wilt. Bouw het op, geef goede redenen en probeer tegenargumenten te voorkomen door deze zelf al te benoemen en te weerleggen.

6. Kweek sympathie

Mensen zijn eerder geneigd om in zee te gaan met personen die ze aardig vinden. Zorg er dus voor dat je sympathiek overkomt. Dat doe je door rekening te houden met de gevoelens van de ander, op je toon te letten en zorgvuldig je woorden te kiezen. Houd rekening met de situatie waar de ander in zit, en benoem dit. Dit komt heel sterk over, omdat je laat zien dat je je inleeft in de situatie van de ander en je je huiswerk hebt gedaan.

7. Gebruik LSD

Say what? LSD ja: luisteren, samenvatten en doorvragen. De meest effectieve gesprekstechniek. Want overtuigen, dat is ook een kwestie van goed luisteren. Welke problemen werpt de ander op? Door goed te luisteren, samen te vatten wat de ander zei en daarop door te vragen, houd je het gesprek in de hand en ben je een fijne gesprekspartner. Daarnaast zorg je er zo voor dat je elkaar begrijpt. Dat voorkomt eventuele miscommunicatie.

Wil je nog beter worden in het voeren van gesprekken? Dan is de training Gesprekstechnieken geschikt voor jou. Lees hier meer over deze praktijkgerichte training.

>