5 hacks die je écht helpen beter te leren

Marco Hendrikse 4 juli 2023 4 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Je herkent het vast. Je hebt je uren over je studieboeken gebogen en de volgende dag ga je herhalen. En potjandosie, je weet bijna niks meer. Heb je voor niks een hele avond achter je leeslamp gezeten, terwijl er ook een gave film op tv was. Of een gezellige buurtborrel. Maar ja, jij moet dat examen halen. Bijvoorbeeld je SEU of het examen voor je middenstandsdiploma. Om voortaan te voorkomen dat je ‘voor niets’ leert, hierbij vijf tips die ervoor zorgen dat jij een betere student wordt.

Het gaat erom je brein te trainen om effectiever te leren. Je brein is immers al lang niet meer die spons die het in je kinderjaren was. Toen leek leren moeiteloos te gaan. Nu moet je je echt in de stof vastbijten. De volgende 5 hacks helpen je om effectiever te studeren.

1.      Neem regelmatig pauzes

Morgen is dat examen al, dus ga je uren onafgebroken aan de studie. Maar dat is dus juist helemaal niet goed. Regelmatig een pauze inlassen is veel beter. En dat kan variëren van dagenlange pauzes tot minipauzes van 10 seconden.

Je onthoudt de studiestof veel beter als je een pauze inlast nadat je de stof voor het eerst bestudeerd hebt of als je deze tijdens een training hebt behandeld, zo toont wetenschappelijk onderzoek aan. In dit onderzoek werd de helft van de studenten gevraagd om een dag na een college de stof te bestuderen. De andere helft deed dit na acht dagen. Tijdens het examen presteerden de studenten die de stof pas na acht dagen (weer) bekeken veel beter. Alles even laten bezinken is dus goed.

Datzelfde geldt voor uren achter elkaar leren. Het is beter om drie dagen lang 1 uur te studeren dan, drie uur op 1 dag.

Als je nieuwe vaardigheden leert kan het helpen om minipauzes in te lassen. Tien seconden is al voldoende, zo wijst deze studie uit. Gedurende die (hele) korte pauze herhaalt je brein hetgeen je zojuist geleerd hebt. Dat gaat op 20 keer de snelheid van het echte leren. Je geheugen gaat daarmee in de turbostand waardoor je beter en sneller leert.

2. Wissel af

Focus! Het is er ingedrild. Maar als het op leren aankomt is dat juist niet goed. Je moet juist (een beetje) afwisselen. Dat staat bekend als interleaving. Het betekent niet dat je je een kwartiertje richt op de Basisopleiding Uitzendprofessional en vervolgens een kwartier op een cursus HTML. Je moet binnen een thema variëren. In dit onderzoek wordt het leren van een taal als voorbeeld genomen. Leer niet eerst alle woordjes met betrekking tot vakantie en daarna eten en drinken. Nee, wissel dat af. Dus een paar woordjes over vakantie, dan een paar woordjes over eten en dan nog wat woordjes over vervoersmiddelen.

Tip! Lees ook: Hoe je succesvol de vergeetcurve aanpakt

3. Test jezelf

In onze trainingen en e-learnings zit dat ingebakken, regelmatige evaluatiemomenten. Juist door jezelf te testen, zelfs al geef je onjuiste antwoorden, leer je. Je moet hetgeen je geleerd hebt terughalen uit je geheugen bij een toets of quiz. En daardoor veranker je het steviger in je geheugen.

Maak dus oefenvragen, oefenexamens of verzin zelf desnoods wat vragen. Daardoor ben je in ieder geval actief met de stof bezig.

4. Verkas naar een andere ruimte

Deze tip gaat niet alleen over fysiek bewegen. Ook het veranderen van ruimte waar je studeert heeft impact. Het spreekwoord ‘verandering van spijs doet eten’ geldt dus ook voor studeren. Eens ergens anders tegenaan kijken – letterlijk – verbetert je leervermogen.

Het brein wil afwisseling. Door afwisseling wordt het geprikkeld en worden meer verbindingen in de hersenen gemaakt. En dat zorgt weer voor een betere breinwerking.

Verhuizen

Regelmatig naar een andere ruimte verkassen stimuleert je brein

5. Slaap meer

Als je meer slaapt blijven er minder uren over om te studeren. Maar toch slaat de balans positief uit als je meer slaapt. Zo belangrijk is slapen namelijk.

Een goede nacht slaap, voordat je gaat studeren, bereidt het brein voor op het vasthouden van herinneringen. En aan de andere kant zorgt slaap juist voor het goed ordenen van de lesstof in je brein. Het maken van juiste verbindingen, zodat je verbanden ziet en snapt. Jakke Tamminen, professor in de psychologie, verwoordt het als volgt: “Even though you’re not studying when you sleep, your brain is still studying.” Studeren terwijl je slaapt dus.

Leerrendement verhogen

Met wat simpele aanpassingen van je studieroutine kun je het leerrendement flink verhogen. Deze aanpassingen kosten niets. En zeg nou zelf, meer pauzes, afwisseling, meer slapen. Dat klinkt zelfs aantrekkelijk. Win-win dus!

>