3,9 miljoen Nederlanders volgen online training

24 september 2020 2 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus, training of opleiding gevolgd. Dat onderzocht bureau Multiscope voor haar E-Learning Monitor. Aan het onderzoek werkten ruim 4.600 Nederlanders mee.

Corona-effect nog niet meegenomen

Navraag bij Multiscope leert dat het onderzoek liep in mei 2020. Midden in de coronacrisis dus. Het ligt in de lijn der verwachting dat in de afgelopen maanden het aantal Nederlanders dat een online training of opleiding heeft gevolgd nog veel sterker is gegroeid.

Vakgebieden

Vooral taalcursussen worden online gevolgd, evenals cursussen op het gebied van ICT. Maar ook online cursussen en opleidingen op financieel gebied en de zorg zijn populair. Zo’n 8 procent, ruim 300.000 personen, volgde een managementtraining. Vooral onder de leeftijdsgroep 35-49 jarigen zijn managementtrainingen populair.

Bijna €1000 per cursist

Met online cursussen en trainingen zijn aanzienlijke bedragen gemoeid. Een cursist gaf in de afgelopen vijf jaar gemiddeld €970 uit aan online trainingen. Bijna de helft van hen betaalde dit zelf – ook wel logisch als het bijvoorbeeld om een taalcursus gaat. Een bijna even groot aandeel is betaald door de werkgever (42%). Het onderzoeksbureau meldt dat hoe hoger de opleiding van de cursist is, hoe vaker de werkgever de online opleiding financiert. In het geval van bijvoorbeeld managementtrainingen zal over het algemeen de werkgever betalen.

Toekomstige bestedingen online training

Multiscope heeft ook gevraagd naar de toekomstplannen van Nederlanders op het gebied van online trainingen en e-learning. Zes procent van alle Nederlanders weet (mei 2020) al welke training, cursus of opleiding ze gaat volgen. Dit komt neer op ongeveer 850.000 Nederlanders. Multiscope geeft aan dat zij samen goed zullen zijn voor een investering van meer dan €1 miljard in hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling in het komende jaar.

Tip!

Heb je het e-learningaanbod van artra al eens bekeken? Bijvoorbeeld deze 10 e-learnings die nog geen €100 kosten.

Wil jij op de hoogte blijven?

artra verstuurt elke week een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen en kennis over de arbeidsmarkt.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

>