6 vragen en antwoorden over coronavaccinatie voor werkgevers

Het is een ingewikkeld onderwerp op menig werkvloer: wat mag je vragen van werknemers als het gaat om vaccineren? Het antwoord? Niet veel, maar wel iets. Het is daarom belangrijk om te weten wat jouw rechten en plichten zijn als werkgever. In dit artikel vind je de antwoorden op zes belangrijke vaccinatievragen.

Mag ik als werkgever een werknemer verplichten zich te laten vaccineren tegen corona?

Nee, dat mag niet. Iedereen in Nederland mag zelf weten of die een vaccinatie neemt. Als werkgever mag je dit dus niet verplichten.

Mag ik vragen of een medewerker zich laat vaccineren of niet?

Net zoals alle medische informatie mag je als werkgever niet aan werknemers vragen of zij al gevaccineerd zijn. Je mag ook niet vragen naar een vaccinatiebewijs. Dit zijn namelijk bijzondere persoonsgegevens volgens de privacywet AVG. Het is echter geen probleem dat je hiervan op de hoogte bent als een werknemer dit vanuit eigen initiatief aan jou heeft verteld. Het is zeer belangrijk dat dit vrijwillig is: de werknemer mag geen druk of dwang voelen om deze informatie te delen. Ook mag je deze informatie niet registreren.

Lees ook: Hoe zit dat eigenlijk? 8 vragen en antwoorden voor werkgevers over corona

Mag een bedrijfsarts vragen naar vaccinatie?

De bedrijfsarts mag wel vragen of een werknemer is gevaccineerd, als hier een goede reden voor is. En hij mag dit ook registreren. Maar dan moet er wel een gepaste reden voor zijn om deze informatie te hebben. Een goede reden kan bijvoorbeeld zijn dat de werknemer met kwetsbare mensen werkt. Overigens mag de werknemer nog steeds zelf bepalen of die antwoord geeft op deze vraag. Deze informatie mag de bedrijfsarts niet met jou delen. Wel kan de bedrijfsarts een algemeen beeld geven van het aantal gevaccineerde werknemers.

Hoe zorg ik ervoor dat ik een veilige werkomgeving faciliteer?

Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Ben je bang dat de veiligheid van collega’s, klanten, bezoekers of anderen in het geding is? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Wat je eerst kan proberen, is om werknemers te laten werken met beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Lukt dat niet, dan kan de bedrijfsarts advies geven hoe een medewerker aan het werk kan. Bijvoorbeeld door tijdelijk ander werk te doen.

werk zonder afstand

Mag ik een ongevaccineerde werknemer vragen om thuis te blijven werken?

Werkgevers mogen werknemers die weigeren zich te laten vaccineren vragen om thuis te blijven werken volgens rechtsbijstandverzekeraar DAS. Dat kan je doen als niet vaccineren gezondheidsrisico’s oplevert voor de organisatie, bijvoorbeeld als collega’s dichtbij elkaar moeten komen. Maar let op: je kan niet vragen of werknemers gevaccineerd zijn. Je kan slechts handelen op basis van vermoedens. In de meeste gevallen mag je een werknemer alleen vriendelijk verzoeken om niet naar kantoor te komen. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet er eerst gekeken worden of het op de werkplek niet mogelijk is om afstand te bewaren. Kan dat niet? Dan moet het thuiswerken door de werkgever worden gefaciliteerd. Je mag een (vermoedelijk) ongevaccineerde werknemer echter niet verplichten om thuis te werken.

Wat kan ik doen als ik er niet uitkom met mijn werknemer?

De AVG is niet geschreven met een pandemie in het achterhoofd. Er is daarom nogal wat grijs gebied rondom dit onderwerp. Kom je er echt niet uit met de werknemer? Dan is er in het uiterste geval altijd nog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Bijvoorbeeld als je het niet eens kan worden over (ervaren) vaccinatiedwang of de wens om besmettingsgevaar tegen te gaan. De rechter weegt de belangen af door te kijken of in dit geval vaccinatie noodzakelijk is, het in verhouding is met de belangen van de werknemer en of er ook een minder ingrijpende manier is om besmettingsgevaar te voorkomen.

>