Zijn fouten fataal voor jouw vacaturetekst?

17 april 2019 2 min
Categorie: Recruitment

Je hoort vaak als iemand gaat solliciteren: ‘Check je cv en je motivatiebrief op spelfouten!’ Laat deze vooral voor de zekerheid nog even door iemand lezen en checken of er geen gekke dingen in staan. Een (spel)fout kan zomaar het verschil maken tussen een uitnodiging en een afwijzing. Een goed geformuleerd cv met een gedegen onderbouwing is belangrijk. Net zo belangrijk is een goed geformuleerde vacaturetekst. De eerste indruk telt, ook andersom.

Het gevolg van een fout in een vacaturetekst

Hoe lang denk je dat een werkzoekende naar een vacaturetekst kijkt? Wellicht korter dan je denkt. Uit onderzoek van The Ladders blijkt dat het scannen van een vacaturetekst gemiddeld zo’n 63 seconden in beslag neemt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 52% van de werkzoekenden zich stoort aan spelfouten in vacatureteksten. Fouten in een vacaturetekst kunnen een reden zijn dat werkzoekenden twijfelen aan de professionaliteit van een organisatie. Dit kan ervoor zorgen dat je minder (kwalitatief goede) reacties op jouw vacature ontvangt. Wij helpen je met onderstaande tips alvast verder.

Tips om jouw vacaturetekst nog beter te maken

  1. Geef duidelijkheid in de vacature die je plaatst. Kom tot de kern van de functie en laat alle overbodige informatie uit de vacaturetekst.
  2. Breng een juiste balans aan in de tekst over het bedrijf en de daadwerkelijke functie waar de vacature voor open staat.
  3. Wees eerlijk en duidelijk in hetgeen wat je zoekt zodat je de juiste persoon aantrekt.
  4. Stel prioriteiten: Wat is echt belangrijk voor de functie? En wat is nice to have?
  5. Houd in gedachten voor wie je de vacature schrijft zodat je hier op in kunt spelen.

Meest gemaakte spelfouten in een vacaturetekst:

  • cv: De afkorting van curriculum vitae is cv
  • HBO, Mbo-er, WO: De juiste schrijfwijze van een onderwijstype is met kleine letters en eventueel een apostrof in plaats van een verbindingsstreepje.
  • Pré: De officiële spelling van dit woord is pre.

De voorbereiding van een goede vacaturetekst

Een spelfout op een cv of motivatiebrief kan het verschil maken tussen een uitnodiging en een afwijzing. Een spelfout in een vacaturetekst kan ervoor zorgen dat de juiste kandidaat aan jouw neus voorbij gaat. Let daarom goed op als je een vacaturetekst schrijft, laat hem eventueel door iemand goedkeuren en zorg ervoor dat je geen fatale fouten maakt! Een eerste indruk maak je immers maar een keer.

Bron: PW en Mijn Sales Recruiter

>