Week van het Werkgeluk: 7 tips en inspirerende activiteiten

Mandy Bakker 22 september 2023 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Timemanagement

Jaarlijks besteden organisaties in de week van 25 tot en met 29 september aandacht aan de Week van het Werkgeluk. Veel van onze tijd brengen we door op de werkvloer met onze collega’s. Dus dan kan dat maar beter een leuke plek zijn, waar je met veel plezier naartoe gaat.

Als we kijken naar de top 10 landen met de meest gelukkige mensen, dan scoort Nederland niet slecht met een vijfde plek. Zo blijkt uit de resultaten van het World Happiness Report van 2023. Maar wat doen we voor meer werkgeluk?

Top 10 meest gelukkige landen

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Israël
 5. Nederland
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Zwitserland
 9. Luxemburg
 10. Nieuw-Zeeland

Gelukscijfer verloopt gestaag

De afgelopen jaren staat Nederland in de top 10 van de meest gelukkige landen. Voor dit wereldwijde onderzoek is gekeken naar zes factoren die invloed hebben op het geluk. Denk aan de gezondheid, het inkomen, in hoeverre je bij iemand terecht kunt, een gevoel van zelfstandigheid/vrijheid om belangrijke levensbeslissingen te nemen, vrijgevigheid en de afwezigheid ervan. Dit omvat dus meerdere aspecten die bijdragen aan geluk. Onderzoek van Werkgeluk Academy en de MonitorGroep 2022 wijst uit dat het werkgeluk in Nederland als cijfer een 7,2 krijgt. Dus over het algemeen zijn we best tevreden, maar dat kan altijd beter.

Week van het Werkgeluk

Bron: MonitorGroep, Happy Office en Gelukkig Werken Academy 2022

Op donderdag 28 september presenteren de onderzoekers de nieuwe resultaten in een webinar van het nationaal onderzoek naar werkgeluk van 2023. Benieuwd? Schrijf je gratis in voor het webinar.

Belang van werkplezier

Plezier in je werk, waardering en zingeving zijn belangrijke factoren die meespelen bij het werkgeluk. Maar ook de werksfeer en de omgang met collega’s is bepalend voor het geluk dat je ervaart. Zo belangrijk zelfs dat dit in een zoektocht naar een nieuwe baan ook als prioriteit boven het salaris staat.

Wist je dat tevreden en betrokken medewerkers productiever zijn en minder snel de organisatie verlaten? Ook ligt het ziekteverzuim lager bij organisaties die kijken naar het welzijn en werkgeluk van medewerkers. Des te meer redenen om echt te kijken naar het geluk van je medewerkers.

Zo zorg je voor meer werkgeluk

Hoe pak je dat aan? Eerder schreven we al over belangrijke tips voor meer werkgeluk en minder personeelsverloop. En hoe je daar als werkgever of manager mee omgaat. Want juist als leidinggevende speel je ook een cruciale rol in het werkgeluk van een medewerker.

 • Denk aan het ondersteunen van de loopbaanontwikkeling.
 • Betrek medewerkers bij beslissingen.
 • Geef eens wat vaker een compliment.
 • Onderneem een leuke activiteit met jouw team.

Wist je dat de werksfeer ook steeds vaker bepalend is voor de keuze van een baan.

Tip! Lees wat jij kunt doen tegen personeelsverloop en voor meer werkgeluk: 7 tips voor meer werkgeluk en minder personeelsverloop

7 tips voor de uitzendprofessional of recruiter zelf

Wat kun je als uitzendprofessional of recruiter zelf doen? Essentieel is dat je goed inschat wat je qua werkzaamheden aankan in een week. Heb je een realistische planning gemaakt? Waar haal je plezier uit? Houd je op tijd pauzes en beweeg je voldoende? Allemaal relatief kleine stappen om meer positiviteit uit je werkdag te halen.

1. Plan taken realistisch in

Voorkom dat je met meerdere taken tegelijk bezig bent. Met een realistische planning weet je dat de taken haalbaar zijn voor die dag. Zo creëer je ook rust in je gedachten en behoud je de focus om in de flow te komen.

Tip! Gebruik een pomodorotechniek, waarbij je in 25 minuten gefocust aan één taak werkt en daarna een korte pauze houdt van 3 á 5 minuten.

2. Maak een wandeling

Bewezen is dat je van een dagelijkse wandeling weer nieuwe energie opdoet. Zeker als je al de hele dag binnen zit, dan is wat buitenlucht goed voor je lichaam.

3. Beweeg voldoende op een dag

Bewegen is gezond. Ook voor de activiteiten in je brein. Zo doe je eerder nieuwe en creatieve ideeën op. Zorg dus ook goed voor jezelf.

4. Houd eens een praatje met je collega

In ons leven zit je het vaak het merendeel van de tijd met je collega’s op kantoor. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je het goed kunt vinden met leuke collega’s dit ook bijdraagt aan jouw werkgeluk. Dus toon interesse en houd eens een korte praatje met je collega. Wie weet hebben jullie wel veel meer gemeen dan je dacht. 😉

5. Neem op tijd pauzes

Medewerkers die alleen maar doorgaan en ook veelvuldig overwerken kunnen eerder last krijgen van burn-outklachten. Neem op tijd pauzes en wacht niet totdat je helemaal uitgeput bent.

6. Luister naar rustgevende focusmuziek

Mediteren zorgt voor rust in je hoofd. Zo draagt focusmuziek ook bij aan een fijne workflow.

7. Je hoeft niet alles alleen te doen

Niets is zo vervelend als wanneer je ergens echt niet uitkomt. Schroom dan niet en vraag je collega om hulp. Zo voorkom je onnodig stress en dat je te lang blijft hangen in een taak. Help elkaar.

Programma

Happy Office, initiatiefnemer van de Week van het Werkgeluk, biedt in deze gehele week volop informatie, tips en activiteiten aan voor medewerkers om het werkgeluk te vergroten.

Ga naar de agenda voor een volledig overzicht van alle activiteiten.

 

Mindful werken

Tip! Ontdek waar jij echt energie van krijgt en wat bijdraagt aan jouw werkgeluk en welzijn. Maar ook welke aspecten jouw groei laten stagneren. Tijdens de incompany training mindful werken leer je daar alles over en weet jij precies welke stap je nodig hebt voor een positieve verandering op de werkvloer.

Wat doe jij voor meer werkgeluk?

>