Waarom de WHY teams verbindt en beter laat samenwerken

Denise Brijan 5 januari 2022 4 min
Categorie: Employer branding

Nieuwe teams opbouwen is nooit gemakkelijk. Want je moet alle neuzen dezelfde kant op laten wijzen en sterke onderlinge banden smeden. Om een goed team te bouwen, heb je een sterk fundament nodig. Daarom ging het kersverse team van Wouter Schuurmans (People for Office) aan de slag met de WHY: waarom doe je wat je doet?

Een nieuw team bouwen

Na de overname van People for Office door De Staffing Groep moest er nagenoeg een nieuw recruitmentteam opgezet worden.. Manager Wouter Schuurmans begon te bouwen aan het team, maar hij merkte dat er behoefte was aan scholing en een stukje teambuilding.

Op zoek naar de WHY

Samen met een adviseur van de Academy is Wouter gaan sparren over het opleiden van dit team. “Als je aan het bouwen bent, betekent dat je ook een antwoord moet hebben op de reden voor zowel de organisatie als de recruiters waarom we doen wat we doen. We moesten op zoek naar onze ‘WHY’. De trainer van de Academy for Recruitment kon perfect uitleggen waarom dit van groot belang was voor onze organisatie. Voor ons was meteen duidelijk: daar willen we mee aan de slag!”

Waarom de WHY voor een recruitmentteam?

Met wát je doet, kun je niet altijd het verschil maken. In de basis doen recruiters allemaal hetzelfde: werknemers matchen aan organisaties. Met hoe je de dingen aanpakt, kun je je al sneller onderscheiden. En met waaróm je dat doet helemaal. De WHY kan recruiters daarom helpen om de beste match te maken. “Onze recruiters krijgen een bijzonder kijkje in de bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Daarom vonden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de invloed die mijn team heeft op afdelingen.”

Een sterk team: meer nodig dan alleen kennis

Een goede recruiter moet kennis van zaken hebben. Maar dat wil niet zeggen dat een training alleen draait om informatie erin rammen. “Wij vonden het belangrijk dat de training ook bijdraagt aan het groepsgevoel van ons recruitmentteam. Daar sloot deze training perfect bij aan. Iedereen was dan ook zeer positief. Er kwam veel energie vrij, waar iedereen enthousiast van werd. Ik merkte dat ze zin hadden om met deze materie aan de slag te gaan en open stonden om nieuwe dingen te leren.”

Uit de comfortzone

Trainingen bij de Academy for Recruitment zijn doorgaans niet geschikt voor mensen die liever achterover leunen. Er wordt namelijk veel afgewisseld in luisteren en actief aan de slag gaan. “We werden meteen uit onze comfortzone getrokken met de eerste opdracht: maak een filmpje waarin je uitlegt waarom je recruiter bent geworden. Dat is confronterend, maar heel leerzaam. De trainer hield ons scherp en zorgde dat iedereen een actieve bijdrage leverde aan de training. Dat vond ik mooi om te zien.”

Het effect van de trainingen

Wouter is erg enthousiast over het resultaat: “Ik zie dat de trainingen meteen effect hebben op het teamgevoel. Mensen zoeken elkaar meer op en organiseren sessies om samen te zitten, advies te vragen, klantcases te bespreken, te sparren en met eigen initiatieven komen. Dat is precies wat ik wilde bereiken. Nu moeten we helaas weer meer op afstand werken, maar je ziet dat het team nu makkelijk overschakelt naar online en elkaar zo alsnog opzoekt. De appgroep wordt bijvoorbeeld structureel meer gebruikt – ook voor niet-werkgerelateerde dingen, maar dat vind ik juist goed. Dat hoort er ook bij om een sterk groepsgevoel te creëren .”

De WHY helpt de hele organisatie

“Deze trainingen hebben mijn team echt vooruit geholpen. Ook voor mij als manager was bezig zijn met de WHY interessant. Want het gaat niet alleen over de WHY van de recruiter, maar ook over de WHY van het bedrijf. Waar staat het bedrijf voor? Wat is ons gezamenlijke doel? De training draaide echt om de mensen en People for Office, dat maakte het voor mij ook heel relevant. We kiezen er nu bijvoorbeeld voor om onze recruiters (waar mogelijk) te rouleren bij opdrachtgevers. Zo krijgt iedereen wat mee van verschillende plekken en versterken we de teamdynamiek nog verder. De afwisseling is leuk én leerzaam.”

Hoe verder?

De eerste stappen voor dit recruitmentteam zijn gezet. Maar Wouter is nog niet klaar met de ontwikkeling van zijn recruiters: “We weten dat we er met twee trainingen nog niet zijn. Daarom willen we vooruit kijken waar dit team behoefte aan heeft. Dat staat voor ons al op het programma van 2022.”

Wil jij ook met jouw team aan de slag? Onze adviseurs denken graag met je mee voor een traject op maat, precies afgestemd op jouw behoeften. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!

>