Verplichte certificering uitzendbureau: ‘Begin nu met voorbereidingen’
Marco Hendrikse4 november 20223 min
Categorieën: Certificering, Uitzendbranche
Laatst gewijzigd op: 10 februari 2023
Julisa Fereijra–Phelipa, Business Unit Directeur bij Normec VRO, roept uitzendorganisaties op om zich nu al te gaan voorbereiden op de verplichte certificering die eraan komt. Wachten met actie ondernemen kan desastreuze gevolgen hebben, zo waarschuwt ze.
Start tijdig met voorbereidingen
Op flexmarkt.nl doet Julisa Fereijra–Phelipa een oproep aan alle uitleners van arbeidskrachten om zich voor te bereiden op de (extra) eisen die per 2025 aan uitzendorganisaties worden gesteld. 2025 lijkt nog ver weg, maar de tijd vliegt voorbij, zo waarschuwt ze. Zeker voor de naar schatting 10.000 uitzendbureaus die nu het SNA-keurmerk nog niet hebben.
Aanvullende eisen op SNA-keurmerk
Uitzendorganisaties die wel al een SNA-keurmerk hebben, hebben een voorsprong. Het SNA-keurmerk zal immers de basis gaan vormen van het nieuwe certificeringsstelsel. Wel komen er – in ieder geval zes – aanvullende eisen waaraan uitzenders moeten voldoen:
Betaling van het juiste loon op grond van de loonverhoudingsnorm;
De ondernemer moet een verklaring omtrent het gedrag (VOG) afgeven;
Een bankgarantie van € 100.000. Voor startende uitleners geldt voor de eerste zes maanden een bankgarantie van € 50.000.
Het aanbieden van gecertificeerde huisvesting (voor arbeidsmigranten);
Het doorgeven van informatie over veiligheid op de werkplek (door de uitlener);
Controle op pensioenaansluiting bij het juiste pensioenfonds.
Er komt een overgangsregeling voor uitleners die bij de start van het nieuwe stelsel tenminste vier jaar lang arbeidskrachten ter beschikking hebben gesteld.
Julisa Fereijra–Phelipa
Herziening SNA-keurmerk
Momenteel wordt het SNA-keurmerk herzien. Uitleners wachten nu met certificering totdat het zover is. Maar, zo weet Fereijra die nauw betrokken is bij de huidige herziening van deze norm, dat is niet slim. Fereijra: “Inhoudelijk verandert er namelijk weinig aan het keurmerk. De herziening betreft vooral de benadering tijdens de inspectie, die meer risicogericht zal zijn. Ook zal worden ingezoomd op de mate waarin een onderneming de administratieve organisatie op orde heeft. Op deze manier focus je op de onderdelen binnen een organisatie die reële risico’s vormen. Bijvoorbeeld als het gaat om de brutolonen die op of maximaal 15% boven het wettelijk minimumloon liggen. Hier bestaat een risico dat, wanneer er sprake is van inhoudingen op het loon, je onder het minimumloon uitkomt.”
Niet uitstellen
Ze raadt uitzendorganisaties aan om niet tot 1 januari 2025 te wachten met de voorbereidingen voor de certificering. Als een uitzendorganisatie het SNA-keurmerk nog niet heeft, dan is dit een goede eerste stap om te behalen. Fereijra vreest dat de capaciteit van certificeringsinstellingen niet voldoende zal zijn als alle uitzenders tot het laatste moment wachten met certificering. Fereijra: “Wacht je tot kort voor 2025, dan is de kans klein dat je het certificaat voor 1 januari 2025 hebt. Met alle mogelijke gevolgen van dien.”
Fouten constateren en corrigeren
Er komt best veel kijken bij een inspectie voor het SNA-keurmerk. Zelfs organisaties die het keurmerk al hebben blijken, vaak onbewust, in de fout te gaan. Zo constateren de inspecteurs van Normec VRO bijvoorbeeld fouten bij het uitbetalen van het juiste (cao-)loon aan uitzendkrachten. Dit moet dan gecorrigeerd worden door de uitzendonderneming.
Julisa: “Bij het huidige, vrijwillige keurmerk hebben dergelijke onregelmatigheden niet de consequentie dat je geen arbeidskrachten meer ter beschikking mag stellen. Dat verandert wanneer de verplichte certificering ingaat. Immers, zonder certificering mag de onderneming niet uitlenen en de inlener niet inlenen van de uitlener.” Met andere woorden, het is goed om die ‘fouten’’ nu al te constateren en te corrigeren, zodat je verregaande consequenties vanaf 2025 voorkomt.
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen. Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier.