Vacaturefraude neemt toe

Marco Hendrikse 7 augustus 2023 2 min
Categorie: Recruitment

In de afgelopen maand maakte Rob van Elburg, eigenaar van het recruitmentbureau Ravecruitment,  gewag van ‘recruitment scam’, oftewel vacaturefraude.

In de Facebook-groep Recruitment Buddies plaatste hij enkele screenshots van deze kwalijke praktijken. Iemand doet zich voor als vertegenwoordiger van zijn organisatie en meldt de ontvanger van een bericht via Telegram of WhatsApp dat er een passende baan is. In reactie op zijn post meldden meerdere recruiters dat zij (ook) dergelijke berichten hebben ontvangen.

Vacaturefraude

Een van de screenshots die Rob van Elburg in de Facebook-groep plaatste

ABU waarschuwt leden

Ondertussen is duidelijk dat de namen (en reputatie) van meerdere erkende recruitmentbureaus wordt misbruikt. Branchevereniging ABU voelde zich zelfs al eerder geroepen om een waarschuwend geluid te laten horen. De ABU meldt eind juni: “De afgelopen weken is het aantal meldingen van valse baanaanbiedingen van intermediairs toegenomen. Het gaat met name om fraude met het aanbod om thuis te werken. Daarbij worden steeds vaker ook namen van ABU-leden misbruikt.”

Naast banen wordt dus ook thuiswerk aangeboden. Echter, om salaris te ontvangen moet eerst € 18 worden overgemaakt, in bitcoin. Daar zit dus het verdienmodel voor de personen achter de vacaturefraude.

Schadelijk voor je goede naam

Natuurlijk is het wel heel vervelend als de naam van jouw organisatie misbruikt wordt voor dergelijke praktijken. Dit levert schade aan naam en goede eer op. Het is dus belangrijk dat je adequaat reageert als je signalen krijgt dat de naam van jouw bedrijf misbruikt wordt.

Stappen bij constatering vacaturefraude

De ABU raadt de volgende stappen aan:

  1. Meld de fraude: Neem contact op met de lokale autoriteiten en meld de fraude bij de relevante instanties, zoals de politie en de Fraudehelpdesk.
  2. Bewaar bewijsmateriaal: Sla alle communicatie en documentatie met betrekking tot de verdachte vacature op. Deze informatie kan nuttig zijn voor toekomstige onderzoeken.
  3. Plaats een bericht op je website. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n bericht.
  4. Check de online beveiligingsmaatregelen van onder andere je vacaturesystemen.
  5. Sta slachtoffers van vacaturefraude te woord en kijk of en waar je kunt helpen.

Ontvang je zelf een verdacht bericht meldt dat dan ook bij de Fraudehelpdesk. Zo help je mee aan het onderzoek om de daders te ontmaskeren.

>